Spring naar de content
bron: anp

RTL-debat: Omtzigt wil niet, durft niet, weet niet

Weer zweeg Pieter Omtzigt zondagavond in het RTL-debat op de vraag of hij premier wil worden. En waarom spreekt niemand een voorkeur uit voor een coalitie? Aldus dreigen die tv-debatten een beetje vervelend te worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Het is tactiek, zegt de een, Pieter Omtzigt zou zich nog niet in de kaart willen laten kijken, waar Frans Timmermans en Dilan Yesilgöz ondubbelzinnig zijn over hun ambities. Intussen bekruipt mij het gevoel dat Omtzigt helemaal niet wil. Vanuit de Kamer wenst hij zijn idealen te willen realiseren, zegt hij steeds, en misschien is dat ook de simpele waarheid. Zo gek is dat trouwens niet. Politiek leider Frits Bolkestein bijvoorbeeld bleef in de jaren negentig ook vanuit de Kamer het eerste Paarse kabinet bestoken, en dat leverde de VVD in 1998 een ongekende verkiezingswinst op. Omtzigt zou er, ruim twee weken voor de verkiezingen, gewoon eerlijk over moeten zijn, al sluit ik ook niet uit dat hij oprecht aarzelt of het misschien wel een beetje eng vindt allemaal.

Het was hoe dan ook een hele zit, gisteren, en na afloop vraag je je af waarom iedereen zo vaag blijft over wie met wie wil regeren. Is het dan zo'n onzinnige vraag, een vraag die voortkomt uit de scorebordjournalistiek? Lijkt mij niet. Kiezers willen weten waar ze met wie aan toe zijn, liefst voorafgaand aan de verkiezingen zodat ze naderhand bij de formatie niet voor voldongen feiten en politieke blokken gesteld worden. Dilan Yesilgöz wil liever niet met GL/PvdA, en aanvankelijk zette zij de deur op een kier voor de PVV van Geert Wilders. Maar daarna riep zij weer dat zij niks kan met de standpunten van de PVV, terwijl uit recent Ipsos-onderzoek blijkt dat een rechtse coalitie van VVD, PVV, BBB en NSC kan rekenen op tachtig zetels en alom wordt gewenst. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap