Spring naar de content

Occupy bezet nu huizen in plaats van pleinen

De Occupy-beweging is op alle fronten tanende. Het geld raakt op, de pleinen stromen leeg en in veel steden is er zelfs helemaal geen plek meer voor de demonstranten. Bovendien, wie wil er hartje winter nog in een tent slapen? Voor dat laatste ongemak heeft de protestbeweging nu een oplossing. In plaats van pleinen en parken bezet Occupy in de VS nu diverse huizen waar de bewoners wegens wanbetaling uit zijn gezet. Betekent dit een warme doorstart voor Occupy?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

‘Occupy Our Homes’ heeft ondertussen woningen in meer dan 25 Amerikaanse steden ingenomen. De gebouwen in Los Angeles, New York, Seattle en Atlanta stonden al maanden tot jaren leeg, werden niet onderhouden en waren deshalve door banken in beslag genomen.

In Brooklyn, New York, werd dit fenomeen door de Occupy-pioniers voor het eerst gebruikt om hun protest kracht bij te zetten. Tijdens een georganiseerde mars door het door de crisis geplaagde stadsdeel stopten driehonderd demonstranten bij diverse panden die door banken in beslag waren genomen. De stoet eindigde bij een huis waar een groot spandoek aan de gevel werd gehangen met de tekst: “Onteigen banken, niet mensen”. Vervolgens betrok een dakloos stel met twee kinderen het pand.

Deze actie is nu dus uitgewaaierd naar andere steden in het land. Sinds 2006 zijn er naar schatting meer dan vier miljoen huizen onteigend door banken. Genoeg dus om de protestbeweging in de koude wintermaanden een dak boven het hoofd te bieden.

Onderwerpen