Spring naar de content

Dierenactivisten in New York: weg met de paardenkoets

Het was niet meer dan een ongelukkige struikeling die nauwelijks een schrammetje veroorzaakte. Toch kan de onbeduidende valpartij van een wit paard serieuze gevolgen hebben voor de paardenkoetsbusiness in New York. Een dierenrechtenactiviste filmde het paard en plaatste het online, waarna het debat over het welzijn van de trekpaard in alle hevigheid is opgelaaid. Mogelijk verliest New York’s Central Park haar lucratieve toeristische attractie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Dierenrechtenactivisten proberen al tijden een verbod op paardenkoetsen mogelijk te maken. Zij menen dat de dieren te hard moeten werken, te weinig pauzes krijgen en bovendien in gevaarlijke verkeerssituaties terecht komen. Zo moeten de paarden dagelijks van hun stallen een twintigtal kruispunten over, dwars door het hart van Manhattan, om bij Central Park te komen.

Bovendien is New York de laatste tijd opgeschud door de dood van enkele paarden. In oktober overleed trekpaard Charlie, waarna de dierenarts in het autopsierapport schreef dat het dier ongezond was en waarschijnlijk pijn had tijdens het werk. Later trok ze dat statement in en beweerde ze dat dierenactivisten druk op haar hadden uitgeoefend.

De dierenrechtenorganisaties kunnen rekenen op de steun van enkele publieke figuren, waaronder Pamela Anderson en Calvin Klein. Lea Michele van de razend populaire televisieserie Glee roept het publiek zelfs op de koetsritjes te boycotten.

De koetsiers beweren dat hun paarden in goede conditie leven en juist verwend worden door alle toeristen. Per jaar leveren de tweehonderd koetsen ongeveer vijftien miljoen dollar op. De koetsiers kunnen rekenen op de steun van burgemeester Michael Bloomberg. Hij wil de New Yorkse traditie in ere houden.

Mocht er een verbod komen op paardenkoetsen dan weten de koetsiers al hoe laat het is. “De paarden gaan dan regelrecht naar het slachthuis, want in New York is geen geld of plek om ze op te vangen,” aldus Nena Winand, woordvoerster van de Amerikaanse paardenkoetsierbond.