Spring naar de content

Facebook ondergaat grote metamorfose

Sommige van uw vrienden hebben het misschien al, anderen nog niet. Het is hoe dan ook even wennen, die nieuwe vormgeving van Facebook. Vanaf nu gaat alles om de zogenaamde ‘timeline’, een tijdbalk midden in het scherm waarlangs alle activiteiten van een gebruiker worden weergegeven. Tot aan de geboorte toe. Facebook als levensverhaal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

De nieuwe profielindelingen zijn voorlopig optioneel, maar zodra u via facebook.com/timeline een begin maakt aan de nieuwe instellingen heeft u nog een week om alles in te stellen. Na zeven dagen worden de wijzigingen namelijk automatisch en kunt u niet meer terug naar de oude instellingen.

Het opzetten van de tijdlijn vergt wat moeite. Er moet namelijk een nieuwe ‘cover’ gekozen worden, een grote foto bovenaan het profiel die voor iedereen te zien is. De coverfoto maakt een profiel direct persoonlijker en aantrekkelijker. Links en rechts van de tijdlijn staat belangrijke profielinformatie zoals bezochte plaatsen, gespeelde spelletjes en fotoalbums.

Facebook heeft automatisch de belangrijkste gebeurtenissen uit uw persoonsinformatie op de tijdsbalk gezet, maar biedt gebruikers de mogelijkheid foto’s of filmpjes daaraan toe te voegen. Hierdoor wordt het gebruikersprofiel persoonlijker dan ooit tevoren. Als u een narcist bent zult u er geen genoeg van krijgen: u kunt uzelf op een zo positieve manier aan de wereld presenteren.

Wat direct opvalt aan de ‘timeline’ is dat Facebook blijkbaar alle informatie over elke gebruiker heeft opgeslagen. Met de tijdlijn kan namelijk vele jaren teruggekeken worden. Facebook weet nog precies waar u was, op welke foto’s u staat en wie uw eerste vriend op Facebook was. Even bekruipt het gevoel dat u al jaren wordt bespied door een vreemdeling. Toch zijn deze updates in het verleden allemaal door uzelf gedeeld. Het allemaal op een rijtje terugzien maakt het belang van goede privacyinstellingen eens te meer duidelijk.

De tijdlijn terugkijken is een vermakelijk tijdverdrijf. Want wat was uw eerste post? Welk filmpje plaatste u grofweg een jaar geleden? Het zal u verbazen.

Onderwerpen