Spring naar de content
bron: hans luyckx

Kan ik, de schrijvende aap, vervangen worden door Artificial Intelligence? Een interview met AI-specialist Hans Luyckx

Don Arturo spreekt in Londen met Artificial Intelligence-specialist Hans Luyckx. Wat kunnen we in de toekomst met chatbots als ChatGPT? Gaat AI journalisten en columnisten vervangen? 'We staan aan het begin van de AI-revolutie en het is totaal onvoorspelbaar welke kant het op gaat.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Arthur van Amerongen

Mensen kunnen mij maar op twee manieren kwetsen: mij uitschelden voor boomer en voor digibeet. In 1985 ging ik Semitische Talen studeren aan de Universiteit van Amsterdam en in de Universiteitsbibliotheek aan het Singel stond in een zaaltje een enorme IBM-computer. Er was toen al zeer eenvoudig e-mailcontact tussen de UVA en de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, waar ik een paar jaar later ging studeren. De oer-mails gingen over lastige linguïstieke, semantische en morfologische kwesties op mijn vakterrein. Na mijn afstuderen werd ik correspondent in Beiroet voor onder andere het Parool. Bij RAF aan de Rijnstraat kocht ik kort voor mijn vertrek naar de Levant een loodzware laptop met een zwart-witscherm. Ik was een van de eerste journalisten met zo’n ding. Echt inhoudelijk kennis van internet en programmeren heb ik niet, maar ik volg alles op de voet. Facebook en Twitter ontdekte ik snel, en sinds enige tijd zit ik op het revolutionaire Substack. Verder ben ik een redelijke surfer in cyberspace en kijk ik alle films die ik maar wil gratis. Het verbaasd dat het gros van de mensheid niet weet dat je een betaalmuur bij bijvoorbeeld alle kranten van de DPG kunt omzeilen met 12ft Ladder of andere Bypass Paywalls-alternatieven. Ik ben momenteel in Londen en ontmoette daar Hans Luyckx, een van de ondernemers in Nederland op het gebied van Artificial Intelligence. Daar is de laatste tijd veel over te doen, en vooral na de ramp van Google met Gemini, die je zou kunnen samenvatten als ‘Get woke, go broke’. Ik heb ChatGTP wel eens gebruikt, maar kon daar eigenlijk weinig mee, waarschijnlijk omdat ik een ouderwetse, romantische Kuifje ben, al noem ik mijzelf ook weleens een schrijvende aap. Ik wilde van Hans Luyckx weten of journalisten, schrijvers en columnisten vervangen kunnen worden door AI.

Luyckx: “Toen het internet begon dacht ik dat het een kortstondige trend was die over zou waaien en die fout wil ik niet weer maken. Ik studeerde economische geografie in Amsterdam, met de economische betekenis van de kunst in Amsterdam als doctoraalscriptie. Uiteindelijk kwam ik na wat omzwervingen over de hele planeet - ik zwierf een jaar door Centraal-Amerika en woonde in Londen en LA - terecht in de serious gaming industrie en dat ging heel aardig. Vorig jaar heb ik met twee serious gamers een bedrijf opgezet: AI Advies & Training. Het bedrijf groeit tegen de klippen op en we geven honderden trainingen in Nederland. We leren professionals de juiste vragen te stellen aan Chat GTP of andere LLM’s. Dat noemen we tegenwoordig prompten. En vervolgens kan je daarop nog vervolgcursussen krijgen waarbij je instrumenten en tools gaat bouwen die je dan structureel inzet, bijvoorbeeld in je bedrijfsprocessen. Het grootste probleem van AI is dat de middelmatigheid nog middelmatiger wordt. Iedereen put uit die enorme hoeveel data op het internet en die is grotendeels middelmatig. Mediocre journalisten, maar ook advocaten en notarissen worden waarschijnlijk overbodig.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap