Spring naar de content

Raad voor de Journalistiek ziet het licht: ‘Dit Was Het Nieuws is geen nieuwsprogramma’

De klacht van Stichting kinderopvang Mundo over een foto in het RTL4-programma Dit Was Het Nieuws kan niet worden behandeld door de Raad van Journalistiek. Waarom niet? “De Raad overweegt dat de inhoud van de gewraakte uitzending niet zo zeer bestaat uit nieuws, maar uit satire óver het nieuws,” zo leest het rapport. Mooi, weten we dat ook weer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De kinderopvang trok aan de bel toen zij in een uitzending van Dit Was Het Nieuws een foto voorbij zagen komen die gemaakt was tijdens de ontruiming van het verblijf door een gaslek. Op de [[popup file=”2011-12/schermafbeelding-2011-12-23-om-15.24.20.png” description=”foto” alt=” ” align=”inline” ]] zijn medewerkers en kinderen herkenbaar, tot ontsteltenis van Mundo. Bovendien las presentator Harm Edens als onderschrift bij de foto ‘Politie probeert pedo uit huis te lokken’. Volgens de stichting werd hiermee ten onrechte een verband gemaakt met het nieuws over de Amsterdamse misbruikzaak van Robert M. “Door de combinatie van tekst en foto zijn grenzen overschreden van hetgeen journalistiek toelaatbaar is.”

De noodlijdende Raad van de Journalistiek is belast met de taak journalistieke gedragingen te beoordelen op maatschappelijke aanvaardbaarheid. Volgens de knappe koppen van de Raad heeft Dit Was Het Nieuws ‘niet beoogd aan de uitzending enige nieuwswaarde toe te voegen’ en bevat de uitzending ‘louter althans voornamelijk elementen bevat van niet-journalistieke aard, zoals (pogingen tot) satire en amusement’. De uitzending heeft daarom een ‘niet-journalistieke aard’, en dus is de Raad volgens zichzelf onbevoegd het te beoordelen.

Dit bevestigd hebbende is het misschien ook raadzaam voor de Nederlandse journalistiek als de Raad zich buigt over bijvoorbeeld Shownieuws, RTL Boulevard en De Wereld Draait Door.