Spring naar de content

Cruijff is niet de enige die sombert over de kansen van Oranje

Johan Cruijff ziet het dus niet zitten, dat EK voetbal in Oekraïne en Polen. Maar hij is lang niet de enige voetbalanalist die weinig kans ziet voor Oranje. Een rondgang. "Zonder Sneijder, Robben en Van Persie hebben we echt elftal van de tweede garnituur."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Cruijff hekelde gisteren in zijn Telegraaf-column de inzet van twee verdedigende middenvelders. Volgens hem loopt zo de spelopbouw niet goed, waardoor de aanvallers niet optimaal benut worden. "Waar vrijwel alle teams problemen hebben om goede aanvallers te vinden, daar zitten wij met een overschot. Maar als die te weinig aan voetballen komen, dan heeft Nederland toch een serieus probleem." Johan is dus somber, en krijgt daarin gelijk van andere voetbalanalisten.

Wat betreft negatieve kritiek lopen de mannen van Voetbal International voorop. René van der Gijp: "Het wordt niks, dat hele EK niet. Drie grote wedstrijden onder druk spelen in zeven dagen, dat gaat niet." Sigaarsnor Derksen is net zo pessimistisch: "We moeten ervoor waken dat het niet een ontzettend koude douche wordt. We hebben een fantastische basis, maar een smalle basis. Zonder Sneijder, Robben en Van Persie hebben we echt elftal van de tweede garnituur. Ik ben realistisch en denk dat we de finale niet halen."

Opvallend zijn de waarschuwende woorden van Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de voetbalbond. "Het is geen automatisme dat we in de groep bij de eerste twee eindigen. Iedereen moet scherp zijn, van de spelers tot de materiaalman aan toe.''

Maar waar een groep neeschudders is, bestaan ook altijd de jaknikkers. Grootste optimist: spits en huidig topscorer van Oranje Klaas Jan Huntelaar. Vol bravoure riep hij tegen de Duitse pers: "Ik schiet jullie het toernooi uit." Ook Hugo Borst is vol vertrouwen. "We hebben die Duitsers gewoon zand in de ogen gestrooid bij die laatste vriendschappelijke wedstrijd. We komen ze op het EK gewoon in de finale tegen en dan laten we onze ware kracht zien."

Ook diverse topcoaches hebben zich optimistisch uitgesproken over de kansen van Nederland. Guus Hiddink ziet in het elftal 'een groep die in staat is voor een hoofdprijs te gaan' en volgens Frank Rijkaard heeft het Nederlands elftal 'een echte kans een groot toernooi te winnen als ze de prestaties kunnen voortzetten die ze op het WK lieten zien'.

Ruud Gullit ziet vooral het snakken naar een titel als voornaamste reden waarom Nederland het goed gaat doen. "De Spanjaarden hebben na winst op het EK en WK waarschijnlijk minder 'honger'. Duitsland en Nederland zijn gebrand op een titel. Ik denk dat Oranje Duitsland verslaat als ze in topvorm zijn."

De grote vraag is dus: welk orakel heeft de toekomst juist gepredikt? We weten het pas op zondag 1 juli, de dag van de EK-finale. Of misschien al op 17 juni, als Nederland al in de groepsfase het toernooi uit is geknikkerd en met de staart tussen de benen Charkov ontvlucht.

[[poll uid=594]]