Spring naar de content

Romneys Iowa-overwinning minder historisch dan gedacht

Mitt Romney won Iowa, vervolgens ging ook New Hampshire voor de bijl. Historisch! De laatste republikein die dat lukte was Gerald Ford in 1976 en hij was nota bene de zittende president. Helaas, het ligt anders. Sterker nog: er is geen winnaar in Iowa.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Begin deze maand won Mitt Romney Iowa met een verschil van 8 stemmen op Rick Santorum. Prachtig natuurlijk, het gaat om het iconische Iowa tenslotte. Maar uit de definitieve uitslag blijkt dat Santorum heeft gewonnen met een verschil van 34 stemmen. Santorum haalde uiteindelijk 29.839 stemmen binnen (168 minder) en Romney 29.805 (210 minder). Een verschil van 34 stemmen in het voordeel van Santorum.

Toch heeft Santorum niet gewonnen. De reden: van acht (!) kiesdistricten zijn de stembriefjes kwijt. Op de avond zelf bleek er ook al enige paniek omtrent enkele precincts te zijn: “Whaddya mean the numbers don’t match!” Enfin, de republikeinen in Iowa wijzen voor de zekerheid maar geen winnaar aan, meer details over het rekenwerk vindt u hier. Pijnlijke conclusie: Mitt Romney heeft géén historisch resultaat geboekt.

Ondertussen trekt het verkiezingscircus verder. Vannacht om 02.00 uur Nederlandse tijd kijkt u natuurlijk naar CNN, het laatste debat voor de kiezers van South Carolina naar de stembus gaan. Meer achtergrond over vannacht bij de WarRoom van opinieweblog DeJaap. “Ook de vurige libertarian Ron Paul zal zijn best doen, en met hem kan je altijd lachen. Het is voor Paul te hopen dat het niet te vaak over buitenlands beleid zal gaan.”