Spring naar de content

GroenLinks; zwabbert Jolande Sap?

Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap kruipt de PvdA te dicht tegen de SP aan. Een opmerkelijke uitspraak, twee weken terug stonden de partijen nog gebroederlijk op een podium in Nijmegen tijdens ‘EenAnderNL’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Sap deed haar uitspraak vandaag in Tros Kamerbreed. Ze wil graag samenwerken met een ‘progressieve hervormingsgezinde’ PvdA maar ziet dat naar eigen zeggen te weinig terug bij de sociaal-democraten. De SP staat volgens Sap zeer voor het behoud van verworven rechten, terwijl zij met GroenLinks de ambitie heeft om hervormingen door te voeren op onder meer de arbeidsmarkt. En de SP is gelijk de PVV slechts een protestpartij.

Het lijkt erop dat Sap nu de hand uitsteekt naar D66, de partij die niet aanwezig was tijdens EenAnderNL. Sap staat overigens niet alleen in de kritiek op haar eigen symbolische linkse vuist. PvdA-Europarlementariër Thijs Berman had vorige week tijdens het congres van de sociaal-democraten ook felle kritiek op de SP. Hij verwijt de socialisten ‘opportunistisch populisme’. “Ze moeten water in de wijn voor het redden van de euro. En voor bezuinigen, want het is niet links om een groot deel van je eigen begroting aan rente te moeten betalen aan de banken,” aldus Berman tegen Nu.nl.

De vraag is nu hoe we dit artikel van Cohen, Roemer en Sap in de Volkskrant moeten beoordelen want de eensgezindheid lijkt twee weken later ver te zoeken. Dan heb je zojuist een plan gepresenteerd met de PvdA en de SP en vervolgens verwijt je de PvdA dat ze te dicht aankruipt tegen de SP. Zwabbert Jolande Sap? U mag het zeggen.