Spring naar de content

Beatrix kondigt aftreden MORGEN aan, ja echt!

Al vele malen hebben we kunnen wennen aan het idee dat Willem-Alexander binnen afzienbare tijd een transformatie maakt tot Koning Willem IV. Op 27 april 2009 bijvoorbeeld, toen de prins zijn 42e verjaardag vierde – de leeftijd dat Beatrix de troon besteeg. De speculaties over de troonwisseling, die volgens ingewijden op de betreffende dag zou plaatsvinden, deden onze oren klapperen. Zou het dan echt..?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Nee. De dag voltrok zich bijzonder gewoontjes, zonder aankondiging op de televisie. Stilzwijgend werd er een nieuwe mogelijke datum uitgeroepen voor de troonswisseling: 30 april 2009. Beatrix was toen 30 jaar aan het bewind. Maar ook deze dag werd niet meer dan een grijs jubileum (en een rampzalige Koninginnedag, waarbij na een mislukte aanslag op het koningshuis 8 mensen omkwamen).

We hebben inmiddels het jaar 2012 bereikt en als we dit keer wel op de fijne neuzen van royaltywatchers mogen afgaan, is het nu écht zo ver. De stand van de sterren is gunstig en de argumenten zijn talrijk. Beatrix treedt zéér binnenkort af, en kondigt dit waarschijnlijk morgen al aan, want:

1. Dan wordt onze koningin 74 jaar. Beatrix houdt dan alweer 32 jaar de troon warm, net als haar moeder Juliana, die op 31 januari 1980 haar aftreden aankondigde.

2. Wie nog even verder goochelt met getallen komt tot deze slotsom: volgend jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Het aftreden van Beatrix zou de ‘bekroning’ zijn van alle festiviteiten die dit jaar worden aangekondigd.

3. Vorige week werd er een nieuwe directeur van het Kabinet der Koningin (en binnenkort dus Kabinet der Koning) benoemd: Chris Breedveld, de huidige plaatsvervangende directeur-generaal van de Rijksvoorlichtingsdienst. Niet geheel toevallig een vertrouweling van Willem-Alexander en Máxima.

4. Het Koninklijk Paleis (beter bekend als ‘Het Paleis op de Dam’) is al een tijdje uit de steigers. Koningin Beatrix komt er nauwelijks, maar het nieuwe koninklijke paar kan het paleis zo optimaal benutten voor staats – en familieaangelegenheden.

5. In het verlengde hiervan: Kasteel Drakesteyn, waar Beatrix gelukkige jaren beleefde voordat ze hoedster van het Nederlandse volk werd, is in 2006 volledig gerenoveerd. Oftewel: bewoonbaar gemaakt. Beatrix kan zo haar biezen pakken en haar vertrouwde woning opnieuw betrekken.

6. De abdicatie vindt steevast plaats in rustige tijden. Goed, economisch gaat het momenteel niet voor de wind, maar politiek gezien is het klimaat gunstig. De verkiezingen zijn voorlopig nog ver weg. En – ook niet onbelangrijk – binnen het Koningshuis is (voor zover wij weten) niemand ernstig ziek of stervende, wat een beoogd aftreden in de weg zou staan.

7. De drie dochters van Willem-Alexander en Máxima zitten tegenwoordig allemaal op de basisschool – de jongste, Ariane van vier, ging vorig jaar voor het eerst naar school. Het prinselijke paar heeft dus meer tijd om zich met ‘gewichtige zaken’ bezig te houden.

8. Willem-Alexander en Máxima deden recentelijk afstand van hun omstreden vakantievilla in Mozambique. Ze zijn daarmee ontsmet van speculaties over geldsmijterij en gesjoemel met bouwmaterialen.

9. In de agenda van het Koninklijk Huis zitten de eerste dagen van februari een paar opvallende gaten: er is (een paar dagen achter elkaar!) niets gepland.

10. Willem-Alexander is er helemaal klaar voor. Althans, dat vindt het kabinet. “Hij is er rijp voor,” aldus Defensieminister Hillen in De Telegraaf.