Spring naar de content

Metamorfose Barbie

Erg veelzijdig zou je Barbie op het eerste gezicht niet noemen. Altijd diezelfde wijd opengesperde blauwe ogen, die strakke blonde haren, die geforceerde glimlach. Maar de Franse kunstenares Jocelyne Grivaud laat zien dat Barbie zich moeiteloos kan transformeren tot Marilyn Monroe, Venus de Milo, Mona Lisa of Coco Chanel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Hoe dan? Heel simpel, door Barbie in een omgeving of positie te plaatsen die meteen herkenning oproept. Trek Barbie een bruine jurk aan, laat haar - met de handen over elkaar - poseren tegen een rotslandschap met water en je weet meteen: dit is de Mona Lisa. Stop Barbie een sigaret in haar mond, laat haar naar rechts kijken, steek haar haren op, zet er een pedant hoedje bovenop, hang een paar parelkettingen om haar nek, en voilà - een gepolijste variant van Mademoiselle Coco Chanel is geboren.

Op de website van Grivaud - waar de overige metamorfoses van Barbie te bewonderen zijn - schrijft ze: "Barbie is vaak bekritiseerd, als zijnde 'te blond', 'te esthetisch', 'te dun', 'te geïdealiseerd', te 'dit', te 'dat'.. Mijn doel was om dit zo beroemde profiel aan te passen aan emblemische figuren."

Onderwerpen