Spring naar de content

Nederland van boven: UFO boven de Waddenzee

Het razend populaire VPRO-programma Nederland van boven stuitte onlangs op een opmerkelijk beeld. Een unidentified flying object boven de Waddenzee. Plus: een docent van de TU Delft is in opspraak omdat hij in vliegende schotels gelooft.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

De camera van Nederland van Boven filmde op zondag 23 oktober 2011 een bijzonder object boven de Waddenzee. In een flits schiet de UFO voorbij ergens tussen Harlingen en Terschelling. De redactie van het programma vraagt zich af wat ze nu eigenlijk heeft gefilmd en roept de hulp van de kijker in.

Ondertussen woedt er een verhitte discussie op de TU Delft over ufo’s. Luchtvaart- en ruimtevaartdocent Coen Vermeeren gelooft in het bestaan van ufo’s (en graancirkels aangelegd door ruimtewezens én het perpetuum mobile) en dat is zeer tegen de zin van de universiteit. Rector magnificus Karel Luyben is in gesprek met Vermeeren over de vraag of zijn opvattingen over onder meer ufo’s ‘voldoende onderscheiden kunnen worden van zijn taken bij de TU Delft’.

Vermeeren werd afgelopen najaar onder toezicht gesteld door de universiteit omdat hij zich ‘begeeft op het grensvlak van wetenschap en fictie‘. Dat toezicht heeft vooralsnog weinig geholpen, een nieuwe rel ontstond toen eind vorige maand TU Delta – het weekblad van de universiteit – een ingezonden brief van Vermeeren plaatste.

Voorlopig is de discussie nog niet afgelopen. Gisteren sprong godsdienstfilosoof Taede Smedes van de Radboud Universiteit in de bres voor Vermeeren middels een opiniestuk in de Volkskrant. “Vermeeren is niet al te handig opgetreden. Maar wetenschap moet staan voor intellectuele vrijheid, voor vrijheid van onderzoek, voor het durven stellen van kritische vragen die wellicht indruisen tegen meningen van de mainstream. Dat durft Vermeeren aan.”

De UFO boven de Waddenzee ziet u hier onder.

Onderwerpen