Spring naar de content

'EenVandaag-journalisten verzwijgen échte ontdekker van WOII-misdadiger Boere'

EenVandaag maakt vandaag goede sier met de vrijspraak van twee verslaggevers die inbraken bij oorlogsmisdadiger Heinrich Boere. Het is ze gegund. Minder chique is dat de twee net doen of zij Boere ontdekten en zonder bronvermelding beelden gebruikten van de échte ontdekker van Boere, journalist Rob van Olm. Hij is daar verbolgen over: "In de uitzending van EenVandaag van donderdag 9 februari heb ikzelf geconstateerd dat de commentaarstem zegt dat Boere ‘vastzit door toedoen van de EenVandaag journalisten’."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De rechtszaak tegen de twee verslaggevers van EenVandaag in Aken vanochtend werd bijgewoond door een delegatie Nederlanders, onder wie de algemeen secretaris van de journalistenvereniging, Thomas Bruning en een aantal nabestaanden van slachtoffers van de  Boere. De twee journalisten hebben huisvredebreuk gepleegd bij Boere voor zijn proces in 2009, en dat neemt het Duitse rechtssysteem niet licht op. De Raad voor de Journalistiek noemde hun daad in een uitspraak in 2010 'een grensgeval', maar liet het toe.

Ook Günther Walraff, de journalist die in Duitsland het fenomeen undercover op de kaart zette, vindt het absurd dat deze journalisten vervolgd worden, en denkt juist dat zij het 'Bundesverdienstkreuz' verdienen, zo blijkt uit een interview met hem dat op de site van EenVandaag staat.

Boere ondergaat inmiddels sinds een maand of twee zijn levenslange straf. De rechtszaak lijkt een gewonnen wedstrijd, moreel gesproken dan: hoe durven de Duitsers ons te vervolgen, terwijl zij tot nu toe alle Nederlandse SS'ers in Duitsland hebben beschermd, en er nog nooit één hebben uitgeleverd? Dat is natuurlijk wel een punt.

Maar journalist Rob van Olm is boos op EenVandaag. Hij was de man die Boere opspoorde in 2000, en die hem uitvoerig interviewde. Boere zei toen duidelijk dat hij spijt had - maar een tranentrekker werd dat niet. Toch stoort het Van Olm dat er nu bij EenVandaag gedaan wordt of zij de grote ontdekkers van Boere zijn, terwijl hun reportage volgens hem niets toevoegt. Van Olm heeft daarom vandaag een brief aan de Volkskrant gestuurd.

Uit zijn brief: "De journalisten Jelle Visser en Jan Ponsen van EenVandaag hebben in 2009, de deur van de kamer van Boere in het bejaardentehuis opengegooid en gevraagd ‘Of hij geen spijt van zijn daden had.’ Boere heeft hen daarop voor het gerecht gedaagd. Ik begrijp dat de journalisten er alles aan doen om veroordeling te voorkomen, maar ze schenden daarbij wel journalistieke fatsoensnormen. Ik was er al door anderen op gewezen dat ze de veroordeling van Boere claimden in uitzendingen van De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman. In de uitzending van EenVandaag van donderdag 9 februari heb ikzelf geconstateerd dat de commentaarstem zegt dat Boere ‘vastzit door toedoen van de EenVandaag journalisten’. Er werden ook nog beelden getoond van Boere die met zijn hondjes wandelt uit onze documentaire, zonder verwijzing naar de bron."

Onderwerpen