Spring naar de content

‘Romney schaamt zich voor zijn eigen beleid als gouverneur’

Het zal niemand ontgaan zijn dat presidentskandidaat Rick Santorum tegen alle verwachtingen in drie voorverkiezingen heeft gewonnen. Hiermee delft Mitt Romney, de favoriet en gedoodverfde winnaar tot nu toe, het onderspit. Wat gaat dit betekenen voor de positie van Santorum en Romney in de race voor de presidentsverkiezingen? Koen Petersen, schrijver van het onlangs gepubliceerde boek Einddoel Witte Huis, volgt de Amerikaanse presidentsverkiezingen op de voet. “Het echte nieuws vind ik eigenlijk meer dat Mitt Romney heeft verloren, dan dat Rick Santorum heeft gewonnen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Rick Santorum werd gezien als kansloos, maar heeft nu toch drie voorverkiezingen gewonnen. Hoe kan dat?
“Santorum heeft inderdaad gewonnen in alle staten waar hij campagne heeft gevoerd. Hij is erg conservatief en de Republikeinen hebben een conservatieve onderstroom. Dit is de laatste jaren nog sterker geworden, onder meer door de Tea Party. Romney is meer gematigd en blijkt dus niet automatisch het droombeeld voor de kiezer te zijn. Dit is ook een gevolg van zijn gouverneurschap in Massachusetts. Dit is een vrije liberale staat, wat leidt tot een wantrouwen van de conservatieven ten opzichte van Romney en tot een afstand tussen Romney en de kiezers.”

Is de overwinningsreeks van Santorum voorbij?
“Zijn zegetocht zal nog iets langer doorzetten. Deze overwinningen trekken geldschieters aan. Mensen zullen weer bereidt zijn om in Santorum en in zijn campagne te investeren. Er is dus een kans dat hij nog wat voorverkiezingen wint en langer in de strijd blijft dan verwacht.”

Maar uiteindelijk valt Santorum toch af?
“Hij zal het onderspit delven. Je hebt verschillende soorten republikeinen. De ‘anti-overheidsconservatieven’ is de groep van Romney. Hun opvatting is dat de overheid zijn taken moet uitvoeren, maar wel op een afstand. En je hebt de groep van Santorum, die bestaat uit de conservatieven die zich richten op de normen en waarden en de sociale issues. Zij zijn bijvoorbeeld tegen abortus en willen dat de overheid minder dingen regelt. Electoraal gezien is er nu minder ruimte voor de groep van Santorum. Dat hij uiteindelijk wordt verkozen om het als Republikeinse presidentskandidaat tegen de Democraten op te nemen, lijkt mij dus onwaarschijnlijk.”

Romney blijft de favoriet daarvoor?
“In de Amerikaanse media is er een consensus dat Romney ‘het wel zal worden’. Ik denk ook dat hij zijn voorsprong op de anderen zal behouden. Er wordt verwacht dat de kiezers op een gegeven moment massaal op Romney gaan stemmen voor de eenheid van de partij. Met het idee van ‘Hij wordt het toch wel, dus stem ik maar op hem’. Ze dachten dat dit na Florida zou gebeuren. Blijkbaar toch niet.”

Hoe kan dat?
“De basis van Romney is wankel. Hij zit door zijn gematigde positie in de verkiezingen in een spagaat. Hij kan meer conservatieve standpunten aanhangen om meer kiezers en steun te trekken, maar dan wordt hij ervan beschuldigd een draaikont te zijn met zijn standpunten. Die reputatie heeft Romney al en het is niet slim om dat beeld te versterken. Hij kan zijn gematigde visie wat meer laten varen, maar dan verliest hij de middenkiezers. En deze zijn juist zo belangrijk, mocht hij het tegen Obama gaan opnemen in de presidentsverkiezingen.”

Wat kan Romney wel doen om meer kiezers te trekken?
“Hij moet wat minder defensief zijn over zijn verleden. Romney schaamt zich voor de dingen die hij heeft gedaan. Een voorbeeld is het zorgstelsel dat hij in Massachusetts heeft ingevoerd tijdens zijn gouverneurschap. Dit lijkt op Obama-care en wordt ook al schertsend Romney-care genoemd. Hij neemt nu in debatten afstand van die zorgregeling. Het is beter als hij meer trots zou uitstralen. Zo van: ‘Dit ben ik’. Dat wekt vertrouwen en dan zullen meer mensen op hem gaan stemmen.” 

Wat betekenen de overwinningen van Santorum voor de campagne van Romney?
“Het voordeel van een langere campagne is dat er meer de ruimte is om deze te perfectioneren. Romney is door de overwinningen van Santorum wakker geschud en ziet dat de huidige manier van campagne voeren niet meer voldoende is om te winnen. Het is geen no-brainer meer dat hij als winnaar uit de kast komt. Romney heeft nu dus de kans om zijn campagne aan te passen.”

Onderwerpen