Spring naar de content

Weer een recessie. ‘Tijd voor slim bezuinigen’

Het is weer zover: we zitten in een recessie. De tweede al sinds 2008. Hoe moeten we weer uit deze crisis komen? Mark Dijkstra is promovendus bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) en deed onderzoek naar de Nederlandse financiële sector. “De oplossing ligt bij de overheid.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Vloeit deze recessie voort uit de eerste crisis uit 2008?
“Dat zou je wel kunnen zeggen. Het is opvallend dat we nu weer in een recessie zitten. Je zou denken dat na de eerste crisis de ergste klap toch wel is geweest. We hebben dat gevoeld, die recessie is voorbij en dan is er daarna normaal gesproken weer ruimte voor groei. Dat waren ook de voorspellingen.”

Is er niet genoeg gedaan om een nieuwe crisis te voorkomen?
“Er zijn economen die vinden dat de overheid de economie harder had moeten stimuleren. Zij vinden dat de staat moet investeren en dat de overheidsschuld best mag oplopen. Ik persoonlijk vind dat er niet alleen maar gestimuleerd moet worden, maar ik vind ook dat je niet kapot moet bezuinigen. De overheid moet geen geld stoppen in nutteloze investeringen. De hypotheekrenteaftrek, bijvoorbeeld. Dat verstoort de huizenmarkt en kost de overheid heel veel geld. Je kunt daar beter op bezuinigen dan op uitkeringen.”

Wat zijn uw verwachtingen voor deze recessie?
“Ik denk dat deze crisis wat milder gaat worden dan de vorige. Toen hield ik mijn hart vast. Ik hoorde ook van veel collega’s dat ze niet konden slapen, omdat ze bang waren dat het hele systeem in elkaar zou klappen. Dat heb ik  nog niet gehoord. De kans op omvallende banken en bank-runs acht ik ook minder groot. De burger heeft wat meer vertrouwen dan bij de vorige recessie. In 2008 was het nog onduidelijk wat er met de banken zou gebeuren. Nu pompt de Europese Centrale Bank (ECB) zoveel geld in de Nederlandse banken dat burgers wat zekerder zijn.”

Wie heeft de sleutel om uit de crisis te komen: de burger of de overheid?
“Je kunt natuurlijk zeggen: ‘Als de burgers morgen heel veel geld gaan uitgeven, dan zijn we binnen de kortste keren uit de recessie.’ De oplossing van een crisis ligt echter vaak bij de overheid. De aanleidingen zijn heel complex en de overheid is dan beter in de positie om dingen te veranderen. Zolang de overheid slim uitgeeft en slim bezuinigt, denk ik dat we hier wel uitkomen.”

Onderwerpen