Spring naar de content

Opinion leader in VS: ‘Wie de pil slikt, is een slet’

We weten dat Amerika conservatief is. Maar zelfs in de VS kun je het te bont maken, zo toont de conservatieve radiomaker Rush Limbaugh aan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Limbaugh is een zeer bekende Amerikaanse radiomaker en een opinion leader in conservatief Amerika. Met The Rush Limbaugh Show maakt hij het best beluisterde praatprogramma op de Amerikaanse radio, met wekelijks meer dan 15 miljoen luisteraars

Vorige week woensdag reageerde Limbaugh in zijn show op ene Sandra Fluke, een rechtenstudente uit Georgetown die pleit voor gratis toegang tot anticonceptiemiddelen voor vrouwen. Limbaugh ging volledig los op haar en redeneerde als volgt:

“What does that make her? It makes her a slut, right? Ik makes her a prostitute. She wants to be paid to have sex. She’s having so much sex she can’t afford the contraception. She wants you and me and the taxateurs to pay her to have sex.”

De volgende dag trekt hij deze redenering nog even door, en komt hij met een staaltje ‘wat betaald is door de belastingbetaler ook eigendom is van de belastingbetaler’. “So Miss Fluke, and the rest of you Feminazis, here’s the deal. If we are going to pay for your contraceptives, and thus pay for you to have sex. We want something for it. We want you post the videos online so we can all watch.”

Daarmee blijkt Limbaugh (net) een brug te ver te zijn gegaan. Maarliefst 29 bedrijven hebben hun advertenties teruggetrokken die rondom het programma worden uitgezonden en de grote Amerikaanse newszenders berichten erover. Ook is het natuurlijk voer voor Amerikaanse comedians en nieuwsshows. Grote druk dus om verontschuldigingen aan te bieden voor de man die in 2008 een 8-jarig contract tekende dat hem 400 miljoen dollar oplevert.

Excuses heeft hij ondertussen aangeboden voor de woorden ‘slut’ en ‘prostitute’, maar dat is het dan ook wel. Ondertussen probeert Limbaugh de kritiek te verplaatsen naar zijn grote vrijand. Want als er iemand hypocriet is, dan is het natuurlijk president Obama wel.

Onderwerpen