Spring naar de content

Biograaf: ‘Ratelband heeft psychopathische neigingen’

Met een brandbom een antikraakbewoner je huis uitjagen klinkt wat extreem, maar volgens Emile Ratelband moet het kunnen. De aan lager wal geraakte positiviteitsgoeroe is gisteren opgepakt omdat hij wordt verdacht van een poging tot brandstichting in zijn eigen huis. Volgens Henk Verhaeren, schrijver van de bijzonder geestige ongeautoriseerde biografie Ik, Ratelband, is Ratelband niet altijd die man die hij is op televisie. “Ik weet dat hij relaties heeft in de criminele wereld. Met de Italiaanse maffia bijvoorbeeld.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Was je verbaasd over het bericht?
Henk Verhaeren: “Nee. Hij heeft zoiets al eens eerder gedaan. Toen heeft hij een antikraakbewoner met een honkbalknuppel uit zijn huis verjaagd. Hij zei dat ze ‘met hun poten van zijn spullen af moeten blijven’. Ik heb het idee dat hij af en toe een geweten mist. Ratelband is een man met twee gezichten: hij kan heel charmant zijn, maar hij kan ook psychopatische neigingen hebben. In bepaalde situaties is hij tot alles in staat. Ik heb een kant van hem gezien die niet veel mensen zien.”

Je hebt inderdaad vervelende ervaringen met hem gehad na het uitbrengen van de biografie.
“Hij heeft toen alles uit de kast gehaald om mijn leven kapot te maken. Ik werd ook gebeld door mensen die dezelfde ervaringen met Ratelband hadden gehad en die dat bij mij kwijt wilden. Ratelband belt mij nu nog wel eens op. Dan wil hij een nieuw boek uitbrengen, Tsjakka 2.0. Of hij hangt huilend aan de lijn dat het met de zaken zo slecht gaat en dat we eens moeten afspreken. Als je hem dan spreekt is het net of de Derde Wereldoorlog voor hem uitbreekt.”

De zaken gaan dus slecht voor Ratelband?
“Ja. Het is nu eigenlijk een kat in nood. Het gaat erg slecht met zijn seminars. Sommige dingen die hij doet zijn daarom een beetje paniekreacties. “

Ratelband zou nauwe banden onderhouden met beroepscrimineel Rob Z.. Jij hebt hem voor je biografie lange tijd gevolgd. Wat weet jij hiervan?
“Of Ratelband contact heeft met Rob Z. weet ik niet. Ik weet wel dat hij relaties heeft in de criminele wereld. Met de Italiaanse maffia bijvoorbeeld. Bovendien is hij vroeger lid geweest van een jeugdbende. Ratelband zelf is eruit gestapt, maar hij heeft contact met de leden die nog wel zijn doorgegaan in het criminele milieu. Hij heeft sympathie voor dat soort jongens, omdat hij weet dat hij zelf ook makkelijk die kant op had kunnen gaan. Misschien dat Ratelband mij daarom bedreigd heeft; hij wilde niet dat er op dat vlak te veel informatie naar buiten zou komen.”

Zouden zijn criminele contacten een rol hebben gespeeld bij de actie met die brandbom?
Dat weet ik niet. In feite heeft hij een heel netwerk van mannetjes die hij kan inschakelen. Maar hij is zelf ook niet te beroerd om bepaalde dingen te doen. Hij vindt in zo’n situatie: ‘Met de wet heb ik niets te maken’.”

Onderwerpen