Spring naar de content

Belangrijke cultuurverschillen op de Belgische werkvloer

Waar we vaak denken dat Belgen en Nederland voor het grootste gedeelte hetzelfde zijn, zien we zowel op de werkvloer als privé de nodige verschillen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

De enige overeenkomst tussen beide is dat we dezelfde taal spreken, maar ook hier, als het gaat om interpretatie, zijn er vaak de nodige verschillen. Het kan dus als werkende Nederlander in België of andersom best even wennen zijn om te weten hoe het zit met bijvoorbeeld de cultuurverschillen ten aanzien van de situatie zoals je deze in eigen land kent. Omdat we ons kunnen voorstellen dat je hier de nodige vraagtekens bij hebt, hebben we een aantal belangrijke cultuurverschillen voor je verzameld, waar je waarschijnlijk op het eerste gezicht niet direct aan zou hebben gedacht.

De taal

België kent eigenlijk drie officiële talen: Nederlands, Frans en Duits. In Vlaanderen wordt voornamelijk Nederlands gesproken, terwijl in Wallonië Frans de voertaal is. In Brussel is er een mix van beide talen en daarnaast wordt ook Duits gesproken in het Duitstalige gedeelte. Het kan dus heel goed zijn dat wanneer je in Vlaanderen werkt, maar het bedrijf ook een vestiging in Wallonië heeft, je af en toe moet kunnen schakelen. Daarbij komt ook dat bepaalde woorden in het Belgisch anders zijn dan je vanuit het Nederlands kent en er ook verschillende dialecten zijn. Waar we in Nederland echt Fries met grote moeite kunnen verstaan, zien we dat ook in België allerlei verschillende dialecten zijn. Zo kan het zijn dat je iemand uit de stad Brugge goed kunt verstaan, terwijl iemand uit Herentals bijvoorbeeld enorm plat praat, wat dus niet te verstaan is voor je.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Samenwerken

Waar het in Nederland vaak ieder voor zich is, zien we dat in België teamwork enorm belangrijk is. De mensen hebben veel meer voor elkaar over, wat ook resulteert in vaak betere relaties onderling. Zo zien we dat Belgen veel vaker een uitje plannen met het team, bijvoorbeeld een rondvaart Brugge, waar ze vervolgens gezellig met elkaar kletsen onder het genot van een hapje en een drankje. Waar Nederlanders vaak onderling wat gereserveerd zijn, is dit bij Belgen dus niet het geval. Genoeg dus om als Nederlanders van te leren als je het ons vraagt.

Hiërarchie en formele communicatie

Over het algemeen is de Belgische werkcultuur vrij formeel, met een respect voor hiërarchie. Er wordt verwacht dat men beleefd en respectvol is tegenover collega’s en leidinggevenden. Titels en functies worden serieus genomen en het is gebruikelijk om iemand aan te spreken met zijn of haar titel. Waar we in Nederland vaak enorme verschillen zien tussen mensen met een leidinggevende functie als het gaat om communicatie, is dit in België dus niet het geval. Sterker nog, op het moment dat je iemand met een hogere functie formeel aanspreekt, dan kan hij of zij dat zien als een belediging.

Mening over anderen

Nederlanders zijn vaak enorm goed in het geven van een mening over een ander. Helemaal wanneer hier niet eens om wordt gevraagd. In België is dat wel anders. Daar laten de mensen elkaar in hun waarde en spreken ze elkaar eigenlijk alleen aan op dingen die zakelijk gezien anders zouden moeten.