NCTb: ‘Weinig steun voor Breivik in Nederland’

bas paternotte 26 mrt 2012 Politiek

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTb) heeft het idee dat de Noorse extreem-rechtse terrorist Anders Breivik weinig steun in Nederland heeft. Dat blijkt uit de het ‘Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland’ dat minister van Veiligheid Ivo Opstelten (VVD) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het gedachtegoed van Breivik vertoont volgens de NCTb grote overeenkomsten met de opvattingen van verschillende groepen in Nederland die ijveren tegen de islam, de multiculturele samenleving en het ‘linkse establishment’. Maar: “De extreem gewelddadige doorvertaling die Breivik maakte krijgt echter nauwelijks steun, niet in woord, niet in daad.”

Da’s goed nieuws, want dat betekent dat de zieleroerselen – “Soms verlang ik zo naar de dood. Kan iemand zich dat voorstellen? Zou ik martelaar willen worden?” – van haatblogger Martien Pennings dus ook op weinig steun kunnen rekenen.

De Nederlandse bevolking moet niets hebben van ideologisch geweld volgens de NCTb. “Dit blijkt bijvoorbeeld uit de geringe omvang van extremistische bewegingen van diverse snit. Sharia4Holland en Hizb ut-Tahrir trekken weliswaar geregeld media-aandacht, maar blijven splintergroeperingen, hetgeen ook geldt voor gelijksoortige clubs in rechtse en linkse hoeken.”

Mooi, blijken we al met al toch een keurig volkje. Da’s redelijk zuur voor de Breivik- en Sharia4Holland-fans; Nederland just doesn’t care. De hele analyse [[download file=”2012-03/pers-5676c-samenvatting-dreigingsbeeld-terrorisme-nederland-28.pdf” icon=”” text=”leest u hier” title=”” ]]. (PDF)

Reageer op artikel:
NCTb: ‘Weinig steun voor Breivik in Nederland’
Sluiten