Spring naar de content

En toch moeten die Olympische Spelen er komen

Als er in 2028 Olympische Spelen in Nederland worden gehouden, dan kan dat wel eens acht miljard euro kosten, zo werd duidelijk na onderzoek van RTL. De SP kwam daartegen in het geweer. Maar toch, tóch moeten die Olympische Spelen op Nederlandse bodem er komen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mark Traa

Het is natuurlijk een groot misverstand dat de Olympische Spelen meer geld in het laatje moeten brengen dan eraan is uitgegeven. Door naar de Spelen te kijken alsof het een nieuwe tolbrug is, een banketbakkerszaak of een opinieweekblad, wordt geen recht gedaan aan de veel bredere en langduriger uitstraling die het evenement heeft.

Of het nu acht miljard euro is of meer (het zal vast en zeker meer worden), het is een bedrag dat groot ‘klinkt’ en dat daarom een makkelijk doelwit is voor critici. Wanneer zou zijn gebleken dat de Spelen drie, vier of vijf miljard gaan kosten, zou er ook protest zijn gekomen. Het gaat over bedragen en termijnen (zestien jaar van nu) die amper zijn te overzien.

De Olympische Spelen hebben het nadeel dat ze zo lang tevoren moeten worden binnengehaald. Het is moeilijk om op die termijn enthousiasme te mobiliseren. Een explosie van geestdrift, zoals rond een Elfstedentocht, ontbreekt. Als de overheid twee maanden geleden voor honderd miljoen euro wél een Elfstedentocht mogelijk had kunnen maken, was er dan massaal geprotesteerd? De politieke partij die dan was gaan mopperen, was het nationale pispaaltje geworden. Er zijn nu eenmaal evenementen waarvan de kosten en baten zich niet louter in euro’s laten uitdrukken. De Olympische Spelen zullen een nationale krachtsinspanning worden die niet alleen banen en nieuwe infrastructuur oplevert, maar ook gevoelens van trots en saamhorigheid losmaakt waarvan we ons nu nog geen voorstelling kunnen maken. En dat mag best iets kosten.

Zie ook: Hou die Olympische Spelen lekker buiten de deur