Beatles-fans mogen geen Beatles-rolstoel

edwin van sas 2 apr 2012 Politiek

Stel je voor: je bent een Nederlandse fabrikant van elektrische rolstoelen. Met de vergrijzing belooft dat een booming business te worden. De kinderen van de sixties, die gek waren van The Beatles en The Stones, beginnen langzamerhand gebreken te vertonen. Daar speel je als fabrikant natuurlijk slim op in en noemt je rolstoel BEATLE (pdf).

Gevolg: de Beatles – of nabestaanden van de fab four – slepen je voor het gerecht. Uitspraak van het Europese Hof van Justitie:

“Het is aannemelijk dat men door het gebruik van dat merk een gerechtvaardigd voordeel zou halen uit de bekendheid en de voortdurende aantrekkingskracht van de merken BEATLES en THE BEATLES van Apple Corps.”

Paul McCartney bewees in Ahoy onlangs nog dat hij zeker nog niet aan de rolstoel hoeft en blijkbaar willen The Beatles het ook nog geen onderdeel laten uitmaken van de merchandising. Het belangrijkste argument is het misbruik dat wordt gemaakt van de uitstraling van ‘vrijheid, jeugdigheid en mobiliteit’ die uitgaat van het merk The Beatles. Dit zou mensen met een handicap bijzonder kunnen aantrekken tot dit product. Maar een hippe naam heeft de rolstoel al lang niet meer nodig. Juist met een rolstoel trek je tegenwoordig volle zalen:

[[poll uid=655]]

Reageer op artikel:
Beatles-fans mogen geen Beatles-rolstoel
Sluiten