Spring naar de content

Kantoor brengt KPMG in verlegenheid

Accountants zijn handig met cijfers. Normaal gesproken controleren ze vooral cijfers van anderen om te kijken of alles wel netjes volgens de regels is gegaan. De club waar Wouter Bos partner is, is nu in korte tijd meerdere keren zelf in het nieuws voor cijfermatig gedonder. Naast hun rol als adviseur van het inmiddels failliete investeringsfonds Easy Life heeft het vooral met hun kantoor te maken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Slag om Nederland
Een kantoor, wat kan daar nu mis mee zijn? KPMG betrok in 2010 een nieuw hoofdkantoor: duurzaam gebouw, rekening gehouden met mogelijke groei, niks mis mee. Toch wel. Zo wijdde het VPRO-programma De Slag om Nederland twee uitzendingen aan KPMG om uit te leggen dat de firma verdient aan een dergelijke verhuizing – en dat dit de eigenlijke reden voor de verhuizing is. Het oude kantoor, dat nog in prima staat was en op steenworp afstand ligt, staat nog altijd leeg.

Ondertussen is duidelijk dat jarenlang niet de vraag naar kantoorruimte ertoe deed, maar dat het bouwen van kantoren gewoon lucratief was. Gevolg: in Nederland is er veel meer kantoorruimte dan nodig. Volgens vastgoedbelegger Hans Copier is er de afgelopen jaren 7 miljoen vierkante meter kantoorruimte gebouwd, waar de vraag slechts 1 miljoen was. De Nederlandsche Bank waarschuwde dan ook al voor een nieuwe financiële crisis voor de vastgoedmarkt. De leegstaande panden moeten enorm worden afgewaardeerd, omdat er simpelweg geen bedrijven zijn om de panden te vullen.

KPMG-gebouw icoon van malaise 
Of het KPMG-kantoor nog niet genoeg in het nieuws is, blijkt er nu ook een dubieuze ‘kickbackconstructie te zijn toegepast. De makelaar die de aankoop van het nieuwe kantoorpand regelde, gaf 1 miljoen euro van diens provisie terug aan een investeringsmaatschappij. Eigenaar daarvan is Fred Meijer, die met een KPMG-bestuurder  de huisvestingsvennootschap van de accountantsgigant bestiert. KPMG is maar één van de vele spelers van het bouwspel der kantoren, maar ondertussen is het wel het icoon geworden van wat er mis is in de vastgoedsector.