Spring naar de content

Peter Rosendaal: ‘In de jaren ’80 was dit een echte patserbak’

Deejay Peter Rosendaal: “Ik hou van grote, lekker lange auto’s. Niet om op te vallen, maar puur vanwege het comfort. Ik ben 1,92 meter lang en dan zit je niet graag opgevouwen in van dat kleine grut.” Zijn hoogtepunt tot nu toe was een Buick Park Avenue: “Een enorme, champagnekleurige slee. Ideaal voor lange afstanden. Als je in zo’n auto rijdt, begrijp je helemaal the American way of driving. Easygoing, alles is gericht op comfort, dus dat betekent een automaat, cruisecontrol, 50 tot 60 mijl per uur rijden… En als je snelheid wilt maken, dan trap je hem op zijn staart en sprint hij vooruit.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Sinds 2009 rijdt hij een ‘bijna even comfortabele’ BMW 728i. “In de jaren vlak na de lancering stond die in Nederland bekend als een echte patserbak, die vooral populair was in het criminele circuit.” En ander ‘nadeel’ volgens Rosendaal: “Omdat ze zo goed gebouwd zijn, duurde het vrij lang voordat ze tweedehands werden aangeboden. Veel van deze BMW’s hebben meer dan 300.000 kilometer op de teller staan zonder afgetrapt te zijn.”

Rosendaal begon er serieus naar te zoeken, nadat zijn eveneens tweedehands Volvo 940 zijn beste tijd had gehad. “Voor mij moet een auto minimaal vijftien jaar oud zijn. Dan zie je tenminste nog het oorspronkelijke karakter van een merk, en dat is toch wat ik zoek. Op Audi na zijn tegenwoordig bijna alle merken hetzelfde vormge-geven, je herkent ze alleen nog maar aan hun logo.”

Hij vond zijn BMW 728i na een half jaar zoeken op Marktplaats bij een handelaar in Gelderland, die hem uit Duitsland had gehaald. Hij was net door de RDW-keuring gekomen. “Alles aan deze auto vind ik mooi. De portkleur van de carrosserie contrasteert zo elegant met het beige interieur. Het strakke ontwerp met de beroemde ‘haaienneus’. En hij is zo luxe en comfortabel. Hij zoeft als een haas. Met gemak haalt hij 180 kilometer per uur zonder dat alles begint te trillen en te rammelen.” Dat laatste is uitzonderlijk: “De meeste mooie auto’s uit de jaren zeventig en tachtig maken te veel lawaai als je een beetje vaart wilt maken. Ze zijn ook slecht geïsoleerd, zodat je bijvoorbeeld niet relaxed naar klassieke muziek kunt luisteren.”

Als DJ Von Rosenthal de la Vegaz doet Rosendaal dat vaak en het liefst ’s nachts. “Dan ben ik vaak de enige op de weg en word ik een beetje contemplatief. Dan denk ik na over meesterwerken die ik ga mixen. Ik zet de muziek hard en bedenk hoe ik naar een mooie climax kan werken. Mijn laatste cd, Nuit Classique, is ook zo ontstaan. Ik reed met mijn vriendin Ellis naar Parijs en de muziek kwam als het ware vanzelf opborrelen. Het is heerlijk om de juiste klassieke tracks te vinden en die smooth op klankkleur te mixen, zo smooth als met 140 kilometer per uur over de snelweg door de nacht rijden…”


Bouwjaar: 1983

Gewicht: 1530 kg

Motorinhoud: 2788 cc

Vermogen: 184 pk

Topsnelheid: 195 km/u

Acceleratie: 0-100 km/u in 11,4 sec

Gem. verbruik: 10,7 l/100 km

Aanschafprijs: €3000