Ziedende Karskens: ‘Righton is een leugenaar en draaikont’

bas paternotte 18 apr 2012 Cultuur

Zoals u wellicht heeft meegekregen betichtte oorlogsverslaggever Arnold Karskens maandagavond bij de uitreiking van De Tegel Kunduz-correspondente Natalie Righton van de Volkskrant van plagiaat. Karskens nuanceert zijn beschuldiging inmiddels: Righton heeft ‘copycat-journalistiek’ gepleegd. En ze is een leugenaar en een draaikont.

En zo rolt dit relletje rustig verder. Righton noemde ‘Tegelschreeuwer’ Karskens vanmorgen in de Volkskrant een ‘jaloerse verliezer‘. Dat nam Karskens natuurlijk weer niet en vanmiddag plaatste hij zijn weerwoord. “Leugenaars en draaikonten verraden zichzelf, en dat is ook het geval bij Volkskrant-correspondent in Afghanistan Natalie Righton,” trapt Karskens af. Maar van de beschuldiging ‘plagiaat’ die hij maandagavond uitschreeuwde neemt hij nu afstand:

“Ik riep toen ‘plagiaat’. Gezien de vergelijkbare kop, methode van aanpak en conclusie zou je dat kunnen roepen. Maar beter was het geweest als ik haar ‘copycat-journalistiek’ had verweten, want echt letterlijk overgeschreven is het allemaal niet. Na-aperij, dat wel. Het is een veel voorkomend euvel in de Nederlandse media. Dat belonen met een prestigieuze prijs is voor mij net een brug te ver. Vandaar mijn boosheid.”

Voorts windt Karskens zich op over de verdediging van Righton die stelde nooit van het verhaal van Karskens geweten te hebben. Karskens: “Haar reactie staat totaal haaks op de reactie van Volkskrant-hoofdredacteur Phillipe Remarque tegenover het ANP: ‘We waren ons ook bewust van het stuk van Karskens.'”

Karskens sluit af met: “Evenmin imponeert ze met de term ‘jaloerse verliezer’, die ze mij heeft opgeplakt. Zelf zend ik al jaren niet in voor De Tegel, dus verloren heb ik niks. Maar dat wil niet zeggen dat Righton had mogen winnen.”

Reageer op artikel:
Ziedende Karskens: ‘Righton is een leugenaar en draaikont’
Sluiten