Spring naar de content

Oorlogskas SP best gevuld

Met het ontslag van kabinet Rutte-I beginnen ook de verkiezingscampagnes. Welke partijen zijn er nu klaar voor? Een goede campagne kost immers nogal wat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

De Socialistische Partij bijvoorbeeld gaf in 2010 zo’n 2,8 miljoen euro uit voor alle campagnes (N.B.: in 2010 waren er ook verkiezingen voor de gemeenteraad en Provinciale Staten). Weliswaar verloor de SP tien zetels ten opzichtige van 2006, het zetelverlies was fors minder dan gevreesd. De campagne van de goedlachse Emile had zijn uitwerking niet gemist. De socialisten hebben wel het grootste eigen vermogen van alle partijen: 6,8(!) miljoen euro.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold was één van de grootste uitdagers van gedoger Geert Wilders. Hij mag zijn handen dan ook dicht knijpen nu het kabinet is gevallen. Of toch niet? In het verkiezingsjaar 2010 heeft de partij een verlies geleden van bijna 700.000 euro. Het geld gereserveerd voor verkiezingen was volledig opgemaakt en Pechtold cum suis hebben een negatief eigen vermogen was een kleine vijf ton.

De vraag is dus of Pechtold wel zo blij moet zijn met nieuwe verkiezingen. Ook het stuurloze CDA heeft geen vet op de botten. Na 2010 was er nog maar 46.000 euro over in het verkiezingsfonds. Maar de algemene reserve van de christendemocraten is dusdanig groot (ruim 4 miljoen) dat er wel een campagne van af kan.

De Partij van de Arbeid lijkt er goed voor te staan. De verkiezingspot bevatte meer dan 1,1 miljoen euro. Ook heeft de partij een eigen vermogen van zo’n 1.8 miljoen euro én ruim 54.000 leden (per 1 januari 2012), die allen een blanco acceptgiro ontvangen om de campagnepot te spekken. Alleen het CDA heeft meer leden, meer dan 61.000.

Van Zwarte Piet Wilders is het bekend dat er niets bekend is.

Onderwerpen