Van Muiswinkel: Oranje mag best naar Oekraïne

Van cabaretier Erik van Muiswinkel mochten we niet naar de Olympische Spelen in China. Mogen we wat hem betreft nu wel naar het EK in Oekraïne?

Er is veel te doen over de situatie in Oekraïne de laatste dagen. Oud-premier Joelia Timosjenko zit een gevangenisstraf van zeven jaar uit wegens machtsmisbruik. Inmiddels is ze in hongerstaking en claimt ze mishandeld te zijn. En dan verwacht je een statement van cabaretier en zelfverklaard mensenrechtenwatcher Erik van Muiswinkel die in 2008 probeerde Nederlandse Olympiërs te weerhouden van deelname aan de Spelen in Peking. Maar hij blijft in zijn hok. Waarom eigenlijk?

“De situatie in Oekraïne is namelijk fundamenteel anders dan die destijds in China. Een rommelige, corrupte democratie versus een éénpartijstaat waar misschien wel honderdduizenden in kampen zitten”, aldus Van Muiswinkel. “Op China hadden ‘we’ weinig tot geen politieke invloed. Dus wat bleef over: een symbolisch protest. Ik heb geprobeerd sporters te bewegen niet naar China te gaan. Er speelden echter te veel belangen, onder meer van bobo’s van NOC/NSF en sponsors, waardoor iedereen toch ging.”

“In Oekraïne is het gewoon een onduidelijk verhaal. Voor hetzelfde geld loopt Timosjenko over een jaar zomaar de gevangenis uit is en is ze over vier jaar weer gewoon premier. Maar er is op politiek niveau meer invloed uit te oefenen dan op China. Het moet dan wel van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barosso komen.” Van de Nederlandse politiek verwacht Van Muiswinkel niet veel. “We zijn Europees gezien een kleine speler. En Uri Rosenthal is de allerslapste minister van Buitenlandse Zaken sinds de Tweede Wereldoorlog.”

Waar Van Muiswinkel zich meer druk om maakt is het Wereldkampioenschap ijshockey in Wit-Rusland in 2014. “President Aleksandr Loekasjenko is namelijk de allergrootste schoft die op de wereld rondloopt. De situatie in Wit-Rusland is nog een stuk erger dan die in Oekraïne.” Voor Nederland is dit probleem niet zo aan de orde: de ijshockeymannen deden in 1981 voor het laatst mee aan het Wereldkampioenschap voor A-landen.

Reageer op artikel:
Van Muiswinkel: Oranje mag best naar Oekraïne
Sluiten