Spring naar de content

Waar is het boek van Geert Wilders?

Met veel bombarie promoot Geert Wilders zijn nieuwe boek in de VS. Marked for Death is ook in Nederland te koop. Maar wie het wil hebben, moet goed zoeken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

We starten onze rondgang bij Athenaeum in Amsterdam. Daar is het boek al niet meer te krijgen, zegt een medewerker. “Uitverkocht. Maar we hadden er ook maar twee in huis. In ons filiaal in Haarlem ligt ‘ie nog wel.” Wilders’ boek krijgt geen special treatment. “We hebben nooit grote voorraden.”

Paagman dan, in Den Haag. Deze vermaarde boekwinkel heeft vijfentwintig exemplaren van het boek besteld. “Maar dat is eigenlijk weinig voor een politiek boek van iemand als Geert Wilders. We gaan er niet groots mee uitpakken.” Aan Monique van boekenzaak Van Gennep in Rotterdam is de hele hype voorbijgegaan. “Ik heb helemaal niets gehoord over een nieuw boek van Wilders. Het is mij totaal onbekend.”

Er lijkt domweg weinig interesse. Misschien bij de meer politiek georiënteerde boekhandels? Het Amsterdamse Martyrium wilde jaren geleden het boek van wijlen Pim Fortuyn niet verkopen. “Dat was een actie van de eigenaar destijds. Daar is binnenskamers ook veel discussie over geweest”, aldus een verkoopmedewerker. “We verkopen wel boeken van Wilders hoor. Van dit boek bestellen we er misschien ook wel eentje. Maar er is werkelijk nog niet één klant geweest die er naar vroeg. Er staat voor Nederlanders ook niet zo veel nieuws in het boek.” De uitgesproken linkse boekenzaak De Rooie Rat in Utrecht haalt één exemplaar in huis. “Er is vast wel iemand geïnteresseerd. En ook wij worden volwassen en schuwen rechts niet. We hebben een vaste klantenkring en daaruit zijn ook altijd wel een paar mensen geïnteresseerd in boeken van of over Wilders. Maar ik verwacht geen stormloop.”

De landelijke keten Bruna biedt het boek niet fysiek in de winkels aan. Assistent-categoriemanager Tom Borghuis: “Maar geïnteresseerde klanten kunnen het via onze website aanschaffen. En filiaalhouders kunnen het natuurlijk bestellen voor klanten. Engelstalige boeken verkopen een stuk minder dan Nederlandstalige boeken bij Bruna. Vandaar dat we het niet in de winkels zullen presenteren.”

Voor vaste online bestellers bij Bol.com is er weinig hoop: de zoekterm Geert Wilders Marked for Death levert niks op.

Onderwerpen