Spring naar de content

Die oranje das gaan we nog vaak terugzien: PVV-campagne begonnen

De Tweede Kamer rondde vandaag het ESM-debat af. Dat Geert Wilders nog een konijn in de hoge hoed had wisten we, welke was onduidelijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

De door Wilders aangevraagde – inmiddels rituele – hoofdelijke stemming bij aanvang van de vergadering werd enigszins lacherig ontvangen door Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Reden: minister van Financiën Jan Kees de Jager zat vast in het verkeer. Het vertragingsinstrument van Wilders zou dit keer geen invloed op de orde hebben.

Vervolgens zagen we Wilders smoezen met Verbeet. De reden werd een uur later duidelijk. Wilders had stuivertje gewisseld met zijn financieel woordvoerder Tony van Dijk, de blonde politicus nam zélf plaats achter het spreekgestoelte.

Het was vintage Wilders. De ‘politieke elite’ dit, ‘schijndemocratie’ dat. De ‘blanco cheques’ dwarrelden door de Nationale Vergaderzaal. Zijn toespraak kon ongewijzigd doorgezet worden naar de Zendtijd Politieke Partijen. Beeldregie is alles, moet Wilders gedacht hebben. Die oranje das gaat u terugzien de komende periode.

De kers op de taart was de motie van wantrouwen tegen Jan Kees de Jager die ‘onze belangen verkwanseld’ zou hebben. Kreeg Wilders in het debat na de val van het Kabinet nauwelijks weerwoord – sterker: de oppositie negeerde hem – dat zou de oppositie dit keer niet gebeuren. Ze kwamen van een koude kermis thuis. GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis kon niet rekenen op de interesse van Wilders. “Met uw vier zetels.” Hetzelfde gold voor D66’er Wouter Koolmees, die Wilders niet begreep. “Ik begrijp D66 heel vaak niet,” repliceerde Wilders. De enige die een bres in het bastion sloeg was Ronald Plasterk. De PvdA’er vroeg zich af waarom Wilders niet in februari het vertrouwen opzegde in De Jager toen hij zijn handtekening onder het ESM zette. “Waarom was hij toen niet de dappere dodo?”

En toen moest er gestemd worden. Wilders vroeg op alle ter stemming ingebrachte ESM-gerelateerde wetsvoorstellen om een hoofdelijke stemming. Rest de vraag: wat is nou het netto resultaat van het traineren van de beraadslagingen door Wilders? Nou, niets. Dat ESM komt er gewoon. Maar zeg niet dat Wilders er niets aan heeft gedaan om het te voorkomen. Hoofdelijke stemmingen, een motie van wantrouwen. Geert Wilders heeft vandaag de campagne afgetrapt. Die oranje das gaan we nog vaak terugzien.