Spring naar de content

Geld verdienen aan de daling van Facebook

Het beursdrama van Facebook begint trekjes te krijgen die we hier maar al te goed kennen. Van World Online bijvoorbeeld. Inmiddels is er al een kleine dertig miljard dollar aan beurswaarde gevaporiseerd en dienen de eerste schadeclaims en onderzoeken zich aan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Want verlies, dat was niet de bedoeling.

Niet alle beleggers likken hun wonden, gisteren was het de eerste dag dat je Facebook kon shorten, daarmee hoop je te profiteren van dalingen. Voor het eerst werden opties op Facebook verhandeld en dat kan een heel lucratieve manier zijn om te profiteren van toekomstige stijgingen. Of dalingen.

De meeste kopers van opties verwachten een verdere daling. Er werden 365.000 contracten verhandeld, 56 procent daarvan waren Put’s. Een Put geeft je het recht om een aandeel tot een bepaalde datum voor een vaste prijs te verkopen. Daarvoor betaal je een premie. De Put juli met een uitoefenprijs van 28 dollar leverde gisteren $ 2,35 aan premie op. Dat betekent dat degene die zo’n Put koopt denkt dat de prijs van een aandeel Facebook zal zakken onder de $ 25,65 want pas daaronder maakt hij winst.

De eerste contracten voor juni met een uitoefenprijs van dertig dollar deden kort na de opening $ 1,25. Die waren tegen het einde van de handel al bijna in waarde verdubbeld.

En zo wordt de verdere daling een self-fulfilling prophecy: wetende dat er op de optiemarkt fors word gewed op verdere dalingen, kiezen beleggers vaak al direct eieren voor hun geld. Weg ermee.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Long in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

Onderwerpen