Spring naar de content

Hoe de PvdA het boerkadebat gebruikt

Het is opmerkelijk en risicovol dat de PvdA de wetsvoorstellen over het boerkaverbod en de kwestie van de dubbele paspoorten niet controversieel wil verklaren. Er klonk in de Tweede Kamer dan ook gemor toen bleek dat de PvdA zich voorstander toonde van de behandeling van de plannen van het voormalig gedoogvehikel van VVD, PVV en CDA.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Want die is niet zonder risico: zolang voor beide voorstellen (nog) een Kamermeerderheid is, kunnen ze alsnog worden aangenomen. Welke strategie zit er achter de stap van de PvdA?

Wetsvoorstel boerkaverbod
Qua boerkaverbod wil PvdA-integratiewoordvoerder Martijn van Dam het onderste uit de kan halen om het gedraai van minister Liesbeth Spies (CDA) van Binnenlandse Zaken aan de kaak te stellen. Eerst was zij voor een boerkaverbod, toen tegen en toen weer voor. Sneller draaien dan je schaduw, het kan. Spies heeft al gezegd dat ze het wetsvoorstel kan verdedigen maar wie zegt dat zij de enige is binnen het CDA die op twee gedachten hinkt? Daarnaast is het onderwerp gekoppeld aan het wetsvoorstel voor het verbod op de dubbele nationaliteit. Want wanneer de PvdA wel voor het controversieel verklaren van dát wetsvoorstel was geweest had het verwijt van politiek opportunisme op de loer gelegen. Geen gek verwijt overigens, zo voor de verkiezingen. Wat ons brengt op het:

Wetsvoorstel verbod op de dubbele nationaliteit
Hier vallen voor de PvdA zéker punten te behalen. Het is één van de laatste wetsvoorstellen van Piet Hein Donner als minister van Binnenlandse Zaken. Als vicepresident van de Raad van State vindt hij het voorstel minder. Iets wat opvolgster Spies weer negeert.

Het verbod op de dubbele nationaliteit ligt natuurlijk helemaal in lijn met de PVV. Probleem is echter dat Marokkanen – bij decreet van Mohammed VI – geen afstand kunnen doen van hun dubbele nationaliteit. Blijven over de Turken. Maar ook Nederlandse expats – bijna één miljoen -zullen afstand moeten doen van hun dubbele nationaliteit (en die van hun kinderen) wat weer niet goed ligt bij VVD en CDA. Door het wetsvoorstel op de agenda te houden kan de PvdA de wet op deze manier ontmantelen. De wet moet dan worden aangepast en voor het zover is, zit er een nieuw kabinet.

Toch knaagt het, wat nou als dat boerkaverbod er alsnog komt? Inderdaad, dan heeft de PvdA haar hand overspeeld.