Spring naar de content

Aftappen: Teeven speelt met de Grondwet

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil geen gegevens openbaren over het aftappen van social media en beroept zich op de Grondwet. Maar dat slaat in dit geval nergens op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

GroenLinks Kamerlid Arjan El Fassed probeert nu al enige tijd cijfers te krijgen over het door justitie aftappen van social media als Facebook, Hyves en Twitter. Maar de staatssecretaris voelt daar niet voor. Opmerkelijk, statistieken over telefoontaps zijn wel openbaar.

Teeven beroept zich nu op artikel 68 van de Grondwet. Daarin staat dat een minister of staatssecretaris inlichtingen kan delen met het parlement mits deze verstrekking ‘niet in strijd is met het belang van de staat’. De belangen van de staat zijn wat het aftappen van social media betreft schijnbaar zo groot dat Teeven nu de deur heeft dichtgegooid. Openbaring zou het ‘belang van opsporing in het algemeen’ schaden, aldus Teeven.

En dat is opmerkelijk. Want het politiekorps Limburg-Zuid gaf wel cijfers (PDF) over het aftappen van social media na een Wob-verzoek van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. Gaan de Limburgse dienders nu tegen het staatsbelang in, vraagt El Fassed zich af.

Wat is er aan de hand?
Daarnaast is het beroepen op artikel 68 een aangelegenheid van de gehele Ministerraad. Het is nu de vraag of dit daadwerkelijk is besproken. Want dat zou betekenen dat de eerste liberale premier in honderd jaar dus ook tegen het vrijgeven van de cijfers is. Wat is er zo belangrijk dat het kabinet geen cijfers wil vrijgeven over het aftappen van social media?

El Fassed tegen HP/De Tijd: “Het is opmerkelijk dat Teeven een scheiding maakt tussen het aftappen van telefoons en van social media. Dat eerste kunnen we als Kamer wel controleren, dat tweede niet. Terwijl dezelfde juridische en democratische controlemechanismen zouden moeten gelden. De redenen die tot nu toe door de regering zijn gegeven om dit onderscheid te maken raken kant noch wal. Ik ben dus nog niet klaar met Teeven.”

En met de premier? El Fassed heeft vanmiddag een stapeltje vragen naar het torentje gestuurd. Wordt vervolgd.