Spring naar de content

Pharming is vergane glorie: 2,9 cent per aandeel

Gisteren maakte het Leidse biotechbedrijf Pharming bekend ‘alle strategische opties’ voor zijn toekomst te onderzoeken. Als je niet beter zou weten, klinkt dat als daadkrachtige, optimistische taal. Maar de financiële wereld heeft zo zijn eigen jargon. Het onderzoeken van ‘alle strategische opties’ is zoiets als een goed gesprek met je begrafenisondernemer. Bij leven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Niettemin, als u er vertrouwen in heeft, dan koopt u wat aandelen. Als u deze vakantie één drankje met uw gezin op een buitenlands terras overslaat, bent u zomaar de trotse bezitter van ruim 500 aandelen Pharming, die deden gisteren bij het slot van de handel 2,9 cent, per stuk.

U zou het misschien bijna vergeten maar u kent Pharming best nog wel. Van Herman bijvoorbeeld, de genetisch gemanipuleerde stier waarover heel ethisch Nederland destijds struikelde. Of van het melken van konijnen omdat die zodanig gereconstrueerd waren dat ze een waardevol medicijn tegen de (aangeboren spier)ziekte van Pompe produceerden.

En nu is de schatkist zo’n beetje leeg. Pharming heeft nog een aantal mogelijk interessante medicijnen in de pijplijn maar ze zijn er niet in geslaagd de goede testresultaten en/of er de juiste toestemmingen voor marktintroductie voor te krijgen. Daar moet ik aan toevoegen: ‘tijdig’ want het zou zomaar alsnog kunnen, als Pharming tijd van leven krijgt.

Intussen wordt de burnrate – een Engelstalig eufemisme voor de mate waarin het geld uit het bedrijf klotst omdat de kosten doorlopen terwijl de opbrengsten er niet of nauwelijks zijn – niet meer minder. Je kunt uitrekenen wanneer het geld op is. Dat is heel snel.

Voor bedrijven in deze sector is het doorgaans alles of niks en de verschillen liggen dicht bij elkaar. Zo werd de Leidse bijna-buurman Crucell vorig jaar door de Amerikaanse farmacie-gigant Johnson & Johnson overgenomen voor 1,75 miljard euro.

Maar ook Crucell was in 2000 het product van een fusie van twee kleine en zwaar verliesgevende startups waarin weinig beleggers nog vertrouwen hadden.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.