Spring naar de content

Mariko Peters deed GroenLinks meer kwaad dan goed

Het GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters keert na de verkiezingen niet terug in de Nationale Vergaderzaal. En dat is wellicht beter zo.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

HP/De Tijd publiceerde begin augustus 2011 over de ‘geheime’ liefdesaffaire van Peters met haar Robert. Ze leek zich medeplichtig te hebben gemaakt aan ontvoering van zijn kinderen. Ook bleek ze de gedragscode voor diplomaten. te hebben overtreden. Een affaire was geboren. Fractievoorzitter Jolande Sap besloot zelfs de auteur van het artikel, Lise Witteman, onder druk te zetten. Of ze als ‘beginnend journalist’ wel dacht aan haar carrière.

Fout, maar niet ernstig
Uit onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken bleek dat Peters de gedragscode voor diplomaten had overtreden. Ze had het ministerie op de hoogte moeten brengen van haar verliefdheid op iemand wiens subsidieaanvraag zij behandelde. Fout, maar niet ernstig oordeelde Sap bij Knevel van Van den Brink.

Sluitstuk was een gang van Peters naar de Raad voor de Journalistiek. HP/De Tijd heeft weinig met de raad – er is hele goede normale rechtspraak in Nederland – maar in dit geval leek het om publicitaire redenen slim de confrontatie niet uit de weg te gaan. Dat kostte het blad en Peters tienduizenden euro’s aan advocatenkosten, wat jammer is, maar soms moet dat kennelijk. Eind september deed de Raad voor de Journalistiek uitspraak. Peters wordt op belangrijke punten in het ongelijk gesteld. De privacy van Peters was in dit geval niet disproportioneel geschaad, zei de Raad.

Een enkele keer kwam de zaak nog gekscherend ter sprake in de Tweede Kamer maar onderschat niet de Kamerbrede solidariteit onder parlementariërs. Een gemeenschapsgevoel dat tijdens campagnetijd echter ver te zoeken is. Iets dat Peters zichzelf ook moet hebben gerealiseerd. Het opnieuw beschikbaar zijn voor het hoogste ambt had onvermijdelijk weer tot aandacht voor de kwestie geleid. Uiteindelijk blijkt de affaire Peters een nieuw hoofdstuk in de chronique scandaleuse van GroenLinks. Die onlangs nog is uitgebreid met de kwestie Dibi. Op hernieuwde aandacht voor dat boekwerk zit Jolande Sap met tegenvallende cijfers in de peilingen niet te wachten.

_________________________
Volg HP/De Tijd op Twitter!