Spring naar de content

Genoeg van Nurse Jackie

Had u mij vorig jaar gevraagd of Nurse Jackie een goede serie was, dan had ik gezegd dat het leuk begon, maar dat het na drie seizoenen klaar was.  Zondagavond werd in Amerika de laatste aflevering van het vierde seizoen uitgezonden, en nu is mijn antwoord: Nurse Jackie is toch wel de moeite waard.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ivo van Woerden

Nurse Jackie draait om Jackie Peyton, gespeeld door Edie Falco (bekend van haar Carmela-vertolking in The Soprano’s). Jackie is zo’n welbekende taaie zuster, eentje met een grote bek en een goed hart. Doordat ze al te veel ellende heeft gezien, klinkt veel van wat ze zegt sarcastisch.

Omdat ze rugproblemen heeft en toch wil kunnen blijven werken om voor haar gezin te kunnen zorgen, is Jackie ooit met pijnstillers begonnen. Daar is ze aan verslaafd geraakt. Om in haar dagelijkse pillenbehoefte te kunnen voorzien gaat Jackie naar bed met de apotheker van het ziekenhuis waar ze werkt. Een affaire die ze voor haar man verborgen weet te houden.

Dubbelleven
Gaandeweg de serie zien we hoe Jackie zich in steeds grotere bochten moet wringen om door te kunnen gaan met haar dubbelleven.

Vanaf de eerste aflevering is duidelijk dat de bom een keer moet barsten. Natuurlijk is daar een aanloop voor nodig. We moeten met Jackie mee kunnen leven, haar leugenachtige bestaan leren begrijpen. En bovendien een beetje feeling met de andere personages krijgen. Zoals Dr. O’Hara, een Britse ijdeltuit en Jackies beste vriendin. Dat is Zoey, een jonge verpleegkundige die hele irritante neurose-trekjes heeft en ondanks dat steeds leuker wordt. Gloria Akalitus, het op regeltjes beluste afdelingshoofd. Dr. Cooper, die vanwege zijn Gilles de la Tourette bij stress onbedoeld in iemands borst knijpt.

Na een paar afleveringen weet je hoe de verdeling zit en blijkt deze serie niet alleen grappig, maar ook dramatisch goed in elkaar te zitten. Jackie gaat verder en verder in het oprekken van haar grenzen en het ombuigen van regels.

Barst de bom aan het eind van serie 1? Nee. Ook niet in serie 2. Er zijn drie series nodig om Jackie, die telkens maar weer net op het nippertje met dingen wegkomt, eindelijk open kaart te laten spelen.

Verhaallijntjes
Gedeeltelijk ligt dat aan de korte afleveringen. Nurse Jackie duurt telkens een half uur waarin de belangrijkste personages niet allemaal aan bod kunnen komen. Ze hebben wel allemaal eigen verhaallijntjes, los van hun band met Jackie. Dat betekent dat er veel tijd nodig is om iedereen tot zijn recht te laten komen en er altijd vragen onbeantwoord blijven (He? Die ene zat toch in de penarie? Waarom komen ze daar nu niet op terug?)

Vervelend voor de vaste kijker. Op een gegeven moment is wel duidelijk dat Jackie heel vernuftig is. Elke aflevering wordt op een gegeven moment een herhaling van zetten.

In de vierde serie wordt eindelijk een ommekeer gemaakt. Het begint in een afkickkliniek, waar Jackie haar problemen onder ogen moet leren zien. Daar wordt het dus pas echt interessant, want hoe zal ze haar werk, haar gezin en haar sociale leven op orde kunnen brengen nu de geest uit de fles is?

Scheiden
Het antwoord is simpel: dat gaat niet. Haar man wil van haar scheiden. Haar kinderen kunnen haar niet meer volgen. Haar vrienden nemen haar niet meer serieus en haar baan staat op het spel. Ondertussen lonkt de verslaving.

Het mooie aan die de laatste serie is dat er ondanks die diepe shit, in twaalf afleveringen naar een prachtig kippenvel-einde wordt toegewerkt. Zonder al te veel te verklappen, blijkt alles samen te komen. Komt ze eindelijk los van alles wat haar tot de geheimzinnige vrouw heeft gemaakt. En zijn de situaties die ook in de verhaallijnen rond de andere personages zijn ontstaan tot een begrijpelijk en accepteerbaar slot gekomen.

Maar wat schetst mijn verbazing, volgend jaar is Nurse Jackie weer terug voor een vijfde seizoen. Met een nieuwe schrijver (afkomstig van de successerie Dexter). Gewaagd. En zoals het er nu voor staat, geen goed idee. Soms moet je dingen die mooi zijn afgerond, met rust laten.

Bekijk de promo voor het allereerste seizoen hier

Afleveringen bekijken, kan bijvoorbeeld hier

Hieronder staat de trailer voor het vierde seizoen

Onderwerpen