Spring naar de content

Oranjespelers, even met de pet rond

Nog één keer over Oranje dan. We likken onze wonden nu er geen grachtentocht komt, maar ook financieel blijft de uitschakeling van het Nederland Elftal niet zonder consequenties: ‘we’ lopen ongeveer drie miljoen euro mis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Natuurlijk kunnen de tweehonderdvijftig oranje inhaak-acties worden opgedoekt en de Oranjezoutjes, Oranjekwark en het Hup-Holland-Hup brood in de uitverkoop. Maar dat voelt de Nederlander niet in de portemonnee. Wat de Nederlandse belastingbetaler daar wél voelt zijn de misgelopen inkomsten van de publieke omroep. Vanwege de uitschakeling van Oranje heeft de STER namelijk de reclame-tarieven gehalveerd rondom de EK-wedstrijden die Nederland zou hebben kunnen spelen.

Een woordvoerder van de STER wil het totaalbedrag niet noemen dat hierdoor wordt misgelopen, maar kan wel zeggen dat een reclamespotje van dertig seconden in de rust van de kwartfinale 105.000 euro zou hebben gekost, bij de voor- en nabeschouwing ligt dit bedrag rond de dertigduizend euro. Een simpele rekensom leert dan dat de staatskas door de halvering van de reclametarieven voor de kwartfinale en halve finale (die nog meer oplevert) ongeveer drie miljoen euro misloopt aan reclame-inkomsten, alleen op tv.

Want het halen van die halve finale had gemoeten, niet alleen op basis van de FIFA-ranking (plek vier, nog wel) maar ook volgens het uitgebreide onderzoek van de Freie Universität Berlin (PDF), dat sinds 2006 altijd de juiste winnaar voorspelde.

Enfin, zoals Oranje zelf ook al concludeerde: er is niet naar behoren gepresteerd. En dat terwijl het de Nederlandse economie zo’n belangrijke impuls had kunnen geven. Een goed humeur in deze tijden van recessie, waardoor het abominabele consumentenvertrouwen weer een klein beetje was gestegen. Maar bovenal hadden de Oranje-spelers drie miljoen euro voor Nederland kunnen, nee moéten verdienen. We lossen er het begrotingstekort natuurlijk niet mee op, maar een hoop geld is het wel voor een land dat in een diepe recessie zit en waar de oranje tompoezen naar de voedselbank gaan.

Dus Wesley, Arjen, Rafael, Mark, Nigel, Robin, Klaas-Jan en John – gezamenlijk bezit ruim honderdvijftig miljoen – en de rest, ga gewoon even met de pet rond. Doe wat jullie in het veld niet lukte: pak die verantwoordelijkheid!