Spring naar de content

Hé Sywert, lazer eens op naar D66

De jongerenbeweging G500 van Sywert van Lienden, zaterdag actief op het voorjaarscongres van de VVD in Den Haag, dreigt net zo veel schade te gaan aanrichten als Nieuw Links en Niet Nix.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roelof Bouwman

Alweer bijna een halve eeuw geleden, in de jaren zestig, had je Nieuw Links. Dat was een clubje van jonge, ontevreden PvdA-intellectuelen die op een regenachtige zondagmiddag besloten het verkiezingsprogramma van de PSP te gaan overschrijven. Het aldus ontstane en in 1966 gepubliceerde pamfletje noemden ze Tien over rood. Uitdaging van Nieuw Links aan de PvdA. Hoewel de meeste PvdA-leden er destijds weinig voor voelden om PSP-tje te gaan spelen, wisten de Nieuw Linkers toch nog aardig wat schade aan te richten. Een hele reeks fatsoenlijke sociaaldemocraten zónder spijkerpak en zónder voorliefde voor de DDR en de Vietcong – onder wie ook oud-premier Willem Drees – besloot de PvdA te verlaten en mede dankzij de door Nieuw Links voorgestane polarisatiestrategie zat de partij tussen 1966 en 1989 driekwart van de tijd in de oppositie.

Alweer bijna twintig jaar geleden, in de jaren negentig, had je Niet Nix. Dat was een clubje van jonge, ontevreden PvdA-studenten die op een regenachtige zondagmiddag besloten alle invallen van hun held Felix Rottenberg op papier te zetten. Het aldus ontstane en in 1996 gepubliceerde pamfletje noemden ze Niet Nix. Ideeën voor de Partij van de Arbeid. Hoewel de meeste PvdA-leden er destijds weinig voor voelden om zich door de ‘Rottenberg-Jugend’ (dixit Bart Tromp) op sleeptouw te laten nemen, wisten de Niet Nixers toch nog aardig wat schade aan te richten. Want helemaal toeval zal het wel niet zijn geweest, dat juist in die jaren honderdduizenden lager opgeleide PvdA-kiezers, moe van al het elitaire, links-liberale geklets, begonnen over te steken naar de volkse SP. De PvdA bleef als een lege huls achter.

Tegenwoordig heb je Sywert van Lienden, een jonge ontevreden student die op een regenachtige zondagmiddag besloot het verkiezingsprogramma van D66 te gaan samenvatten. De aldus ontstane en in april gepresenteerde tekst noemde hij een ‘tienpuntenplan’ en sindsdien probeert Van Lienden – samen met een aantal medestanders – de VVD, de PvdA en het CDA zo gek te krijgen dat ze zijn draagbare versie van het D66-programma overnemen.

Hoe dat gaat aflopen is nog onzeker, maar dat nog niemand ‘Lazer op naar Alexander Pechtold’ tegen Van Lienden heeft geroepen, is toch wel frappant. Vooral omdat we weten wat er is gebeurd toen in 1966 en in 1996 niemand ‘Lazer op naar Fred van der Spek’ en ‘Lazer op naar Felix Rottenberg’ riep naar de aanhangers van Nieuw Links en Niet Nix. Maar misschien bedenken VVD, PvdA en CDA zich nog.