Spring naar de content

Jolande Sap flirt met CDA én met Samsom

GroenLinks blijft maar verrassen. Lijsttrekker Jolande Sap zoekt in het vandaag verschenen maandblad HP/De Tijd opmerkelijke toenadering tot het CDA en trekt haar partij daarmee nog verder naar het politieke midden. Bovendien is voor haar niet Emile Roemer van de SP, maar Diederik Samsom de gedroomde premier.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Sap debatteert in HP/De Tijd met CDA-collega Sybrand van Haersma Buma, over wiens partij zij onder meer zegt: “Wij delen een visie op de samenleving. Traditionele rechtse partijen willen een zo klein mogelijke overheid en laten individuele burgers alles zelf maar opknappen, terwijl de ouderwetse linkse partijen juist alle heil van de overheid verwachten. GroenLinks en CDA zitten daar precies tussenin. Mensen moeten met de netwerken om hen heen dingen voor elkaar krijgen. Samenredzaamheid is belangrijk voor GroenLinks, en dat herken ik ook bij het CDA.”

Over het met het CDA gesloten Lente-akkoord, zegt Sap: “Onze achterban is echt heel blij met de vergroening waarmee een begin is gemaakt, met het terugdraaien van de ergste bezuinigingen, en ik moet zeggen dat ik soms wel eens denk dat het CDA ook heel blij is dat die bezuinigingen niet doorgaan….”

Buma op zijn beurt is ook aardig voor GroenLinks. “Belangrijk is dat een partij als het CDA, maar ook GroenLinks, bereid is geweest om verantwoordelijkheid te nemen, ondanks alle inhoudelijke verschillen. Ik heb niks aan stoere taal tot 12 september – wie durft vanaf 13 september zijn verantwoordelijkheid te nemen?”

In het debat herhaalt Sybrand van Haersma Buma dat het CDA niet meer gaat regeren met de PVV. Lijsttrekker Jolande Sap zegt daarover: “Ik ben heel blij dat Sybrand dat onomwonden uitspreekt. Want daarmee is het vrijwel uitgesloten dat de PVV na 12 september weer terugkeert in het landsbestuur.”

Over haar eigen droomkabinet zegt Sap: “Hoe progressiever hoe liever.” En met Diederik Samsom dan als premier? In het debat grinnikt zij bevestigend en zegt: “Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik heel graag de PvdA erbij wil.”

Over de slechte peilingen prestaties van GroenLinks in de peilingen zegt Jolande Sap: “Wat onze achterban dus niet kan waarderen is al dat interne gedoe rond de lijsttrekkersverkiezing. (..) Een politieke partij die te veel naar zichzelf kijkt, is verkeerd bezig. Hoe ziet de samenleving eruit, hoe onze toekomst? Daartoe zijn politieke partijen op aarde.”

En Sybrand van Haersma Buma stelt: “Als lijsttrekker van het CDA heb ik veel te winnen. Vroeger had het CDA altijd veel te verliezen, maar nu is er alleen maar te winnen. Maar de tijd is kort, dat geef ik toe.”