Spring naar de content

Overleef de crisis, doe als Bassie & Adriaan!

Terwijl wij ons afvragen hoe lang die verdomde recessie nog gaat duren, ziet de ZZP’er de situatie rooskleurig in. En dan hebben we het dus niet over zijn verhouding werk-privé, maar over de huidige economische situatie van Nederland en de nabije toekomst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

En dat terwijl juist de ZZP’er – zelfstandig zonder personeel – het in benarde economische tijden het zwaarst heeft. Het ZZP’erschap is in veel gevallen namelijk een vorm van verkapte werkloosheid. Menig startend ZZP’er weigert de status van werkloze en vult liever een KvK- dan een UWV-formulier in. Liever een onzeker financieel bestaan dan met een blik Euroshopperbier op de bank wachten tot de recessie is uitgeraasd. Naast de nieuwe ZZP’ers vangen ook de al langer zelfstandig opererenden een groot deel van de recessionele klappen op. Zij moeten minder opdrachten onder elkaar verdelen, wat onvermijdelijk leidt tot een lager honorarium.

Toch blijft juist die ZZP’er positief. Hoe kan dat? Wat heeft de ZZP’er wat u en ik niet hebben? En vooral: Is de ZZP’er naïef? Of laat hij zich gewoon door niets en niemand uit het veld slaan?

Wat er ook gebeurt…
Het is een beetje van beide, the best of both worlds. ZZP’ers beschikken namelijk over wat wel het ‘Bassie & Adriaan-gen’ kan worden genoemd. Dit clowneske broederschap opereert namelijk al decennia zeer succesvol onder het adagium ‘wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen’ en wie ze goed analyseert ziet dat ze model staan voor ‘de ZZP’er’.

Enerzijds hebben we de naïeve clown die niet altijd even realistisch is en daarom wel eens tegen een teleurstelling aanloopt. Maar dan is er altijd de betrokken, slimme en gemotiveerde acrobaat die met een treffende analyse de clown kan doen relativeren. Andersom geldt dat wanneer Adriaan even geen uitweg meer ziet, Bassie met een grap of onbedoeld intelligente opmerking (laten we zeggen, door ‘out of the box’ te denken) een nieuwe invalshoek geeft die een oplossing is voor de schier uitzichtloze situatie.

De Bassie & Adriaan-mentaliteit
Ja, natuurlijk spelen ze slechts hun rol, maar wie goed kijkt ziet dat de rolverdeling tussen de broers Van Toor niet toevallig tot stand is gekomen. Aad, het zakelijke brein die ervoor heeft gezorgd dat ze allememaggies rijk zijn, geniet van zijn rentenierstatus in zonnig Spanje. Bas daarentegen kan niet stoppen met werken, treedt nog zoveel mogelijk op en sterft het liefst in het harnas.

Het is die combinatie van een gezonde naïviteit, hard willen werken en een verstandige ondernemersgeest waarover de ZZP’er beschikt, en die hem te allen tijde positief stemt. En dat goede humeur kunnen we momenteel wel gebruiken. Sterker, de relativerende filosofie van Bassie & Adriaan zou wel eens de weg uit de crisis kunnen zijn. Probeert u het maar eens toe te passen in onderstaande denkoefening:

Ja, misschien zien we geen cent meer terug van die miljardensteun aan Griekenland. Maar ach: wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen.

Dat voelt al beter, toch?