De werkelijke uitslag van Nederland – België: 12-0
Oké, we hebben de Derby der Lage Landen verloren met 4-2. Maar geen nood: Nederland is gewoon beter dan België, zo leert een onderling vergelijk.
Louter objectieve, meetbare variabelen zijn meegenomen in deze grootse krachtmeting. Smaakgebonden zaken als welk land lekkerder bier voortbrengt (België), waar betere strips getekend worden (België) en waar de friet lekkerder gebakken wordt (België) hebben we helaas buiten beschouwing moeten laten.
Voortplanten
‘Wij’ blijken steengoed in het voortplanten. Van beide landen is de bevolkingsgroei tussen 1947 en 2010 gemeten. In die periode zijn zowel onze Zuiderburen als wijzelf in aantal toegenomen. De Belgische groeifactor is wel kleiner dan de Nederlandse: 1,27 (van 8,512,000 naar 10,840,000 inwoners) tegenover 1,72 (9,629,000 naar 16,615,000). Daarmee pakken wij het eerste punt: 1-0 Nederland.
Uiterlijk
Nederlandse vrouwen zijn mooi. Het wordt vaak over onze vrouwen gezegd en geschreven. Maar zijn ze ook mooier dan de Belgische? De beste graadmeter is dan natuurlijk de jaarlijkse Miss Universe-verkiezing. Niet eenvoudig te winnen, naast een fraai voorkomen dient de winnares ook nog een intelligente, maatschappelijk betrokken vrouw te zijn. Nederland heeft de verkiezing eenmaal gewonnen: Angela Visser was ‘s werelds mooiste in 1989. Nog nooit was een Belgische vrouw de allermooiste. Ook in finaleplaatsen verslaan we hen gemakkelijk: vier tegen twee. Derhalve Nederland – België: 2-0.
Literatuur
We hebben een aantal prijzen voor Nederlandstalige literatuur op een rij gezet. Daarmee valt de helft van België af, we weten het, maar Franstalige boeken behoren nu eenmaal niet tot het Neerlands erfgoed. Drie belangrijke literaire prijzen zijn de Prijs der Nederlandse Letteren (11-9 voor Nederland), AKO Literatuurprijs (22-9) en de Libris Literatuurprijs (15-4). Drie klinkende overwinningen voor ons. Nederland – België: 3-0.
Hits in Amerika
Een liedje maken dat ook in het buitenland goed scoort. Het is maar weinig niet-Engelstalige muzikanten gegeven. Voor deze lijst hebben we gekeken naar de Billboard charts. Welke Belgische en Nederlandse hits haalden de toppositie van deze Amerikaanse hitlijst? Dominique van Soeur Sourire uit 1963 is de enige Belgische nummer 1. Nederland gaat hier nipt overheen met de krakers Venus van Shocking Blue en Stars on 45 van het gelijknamige project. 2-1 voor ons dus, en daarom 4-0.
Nobelprijzen
Hoe verhouden de landen zich op wetenschappelijk niveau tot elkaar? Beide landen hebben in de loop der jaren aardig wat Nobelprijzen bij elkaar geharkt – al helemaal voor twee kleine landen, maar het gaat natuurlijk vandaag om keiharde cijfers. We kregen in 1978 immers de wereldtitel ook niet omdat we het zo goed deden voor zo’n klein land. Bij deze vergelijking spelen taalverschillen geen rol. De stand: wij hebben bijna tweemaal zo veel Nobelprijzen als de Belgen. Zeventien voor ons tegen negen voor onze Vlaamse en Waalse zuiderburen. Nederland-België: 5-0.
Googlehits
Minstens zo belangrijk als het aantal Nobelprijzen is natuurlijk de aanwezigheid op Google. Hoe veel wordt er over ons land geschreven? En vooral: hoe vindbaar zijn we op ’s werelds meest importante zoekmachine? Hier hebben we wel meerdere opties tegen elkaar laten strijden. Allereerst gewoon beide landennamen in het Nederlands: 1,340,000 – 230,000 voor ons. Dan, na een kleine tikfout van uw verslaggever, Nederland – Belgie: 1,340,000 – 19,200,000. Opvallend, wanneer Belgie zonder de trema geschreven wordt geeft Google ruim 83 keer meer resultaten dan wanneer de juiste spelwijze wordt aangehouden. Zijn Belgen dan toch echt een beetje dom? Wij, taalpuristen als we zijn, tellen deze foutieve spelling uiteraard niet mee. Dan in het Frans, de tweede taal van Belgie/België: 961,000 – 31,000,000. Een verwachte nederlaag, Zo veel publiceren de Fransen niet meer over ons sinds we Napoleon hardhandig ons land uit geknikkerd hebben. Tot slot het Engels: 73,300,000 – 55,200,000. De knock-out, Google vindt ons landje belangrijker dan België: 6-0.
Guinness World Records
Wat zegt nu echt iets over de kwaliteit van een land, vraagt u zich af. Juist, wereldrecords! In het vermaarde Guinness Book of Records worden velerlei topprestaties bijgehouden. En welk land blinkt er nu uit in vele belangrijke en grootse records? Nederland natuurlijk. Op dit moment staan we met 63 vermeldingen in het boek, tien meer dan de Belgen. Een eclatante overwinning dus: 7-0 voor Holland.
Songfestival
Een niet te missen onderdeel van dit onderzoek is het aantal overwinningen bij het Eurovisie Songfestival. Voor dit werd overgenomen door Oost-Europeanen en vreemd verklede vikingen won er ook nog wel eens een fatsoenlijke, soms zelfs West-Europese inzending. Liefst zes winnaars heeft Nederland Europa geschonken, België slechts één. En wát hebben we hier een winnaars gehad: Corrie Brokken, Teddy Scholten, Lenny Kuhr en Teach-In maakten ons trots: 8-0 voor Nederland.
Olympische Spelen
Een niet te missen onderdeel deze week. Hoe presteerden Nederland en België op de Olympische Spelen? We hebben de medaillespiegel aller tijden gemaakt van de zomer- en winterspelen samen. De Belgen zijn beduidend slechter in sport. Wellicht door de lekkere pintjes of de goede frietkotten, feit is dat onze zuiderburen slechts 150 medailles bij elkaar gesport hebben. Wij, sportland als we zijn, stellen daar liefst 481 Olympische plakken tegenover. (En dan komen de Belgen in feite nog goed weg. De bronzen schaatsmedaille die Bart Veldkamp in 1998 won is eigenlijk gewoon van ons.) Nederland – België: 9-0.
Kunst
Terug naar de high culture. (Schilder)kunst is natuurlijk lastig objectief te beoordelen. Want is Rembrandt nu beter dan pakweg Magritte? Om dit pleit te beslechten kijken we naar het duurst geveilde schilderij op een openbare veiling. Daar had immers in principe iedereen kunnen bieden, en er zijn uit beide landen vele werken onder de hamer gegaan. Waterdicht dus. Het duurst geveilde werk van Belgische makelij is Kindermoord van Peter Paul Rubens. Dit schilderij wisselde in 2002 voor ruim 76 miljoen euro van eigenaar. Veel, zeker. Nederlands duurste op de lijst is zelfs nog vele malen duurder. Woman III van de Rotterdamse kunstenaar Willem de Kooning was in 2006 137,5 miljoen euro waard. Daarom: 10-0 voor Nederland.
Oscars
Een belangrijk onderdeel van de populaire cultuur is film. De belangrijkste filmprijzen zijn natuurlijk de Academy Awards, de Oscars. Voor dit onderzoek hebben we de Oscars voor Beste Foreign Language-film genomen. Wat blijkt, Nederland heeft drie prijswinnaars afgeleverd: De Aanslag, Antonia en Karakter. Overigens, hadden we Oscars voor Beste Korte Animatiefilm ook meegerekend, dan was het niet 3-0 maar zelfs 7-1 voor Nederland geworden. We matsen de Belgen hier dus een beetje. Alsnog de volgende stand: Nederland – België: 11-0.
Voetbal
De belangrijkste bijzaak des levens – en tevens de directe aanleiding van deze strijd. De Belgen pakten in 1920 in eigen land Olympisch voetbalgoud. Wij wonnen de Europese titel in 1988. Deze titel is veel meer waard. De Belgen speelden maar een half toernooi in 1920, ze waren vrijgeloot voor de eerste ronde en wonnen de finale na diskwalificatie van Tsjecho-Slowakije. Bepaald niet op eigen kracht. Onze titel daarentegen wonnen we dankzij een magistrale Marco van Basten. Duidelijk, Nederland – België: 12-0.
Kortom, een ruime zege voor ons. Nederland is België op alle fronten de baas. Maakt u zich na die verloren voetbalwedstrijd geen enkele zorgen: historisch gezien zijn we gewoon absoluut superieur aan de Belgen.