Spring naar de content

Waarom heeft Romney zulke incompetente adviseurs?

Ik moet toegeven dat ik niet zo op de buitenlandse politiek van Mitt Romney heb gelet; zijn binnenlandse plannen boden genoeg om mij over op te winden. Maar mijn wenkbrauwen schoten toch even omhoog toen ik na de protesten in Libië en Egypte Dan Senor zag spreken uit naam van Romney. Pardon, Dan Senor?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Krugman

Ik bedoel, Senor is een van de hoofdfiguren in Rajiv Chandrasekarans boek over de VS’ rampzalige bezetting van Irak: ‘Imperial Life in the Emerald City’. Als hoofd PR van de voorlopige coalitieregering in Irak, was Senor een voorbeeld van alles wat er fout was aan die bezetting: de bestuurders werden gekozen omdat ze politiek loyaal waren aan George W. Bush, niet omdat ze ervaring hadden of iets konden; zij waren bovendien meer geïnteresseerd in het veiligstellen van de herverkiezing van Bush dan het reilen en zeilen van het land dat ze geacht werden er bovenop te helpen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

In het geval van Senor kwam dit er op neer dat hij niet bezig was de Irakezen voor zich te winnen, maar met de werkelijkheid te verdraaien zodat het Amerikaanse volk een rooskleurig beeld kreeg. Hij verdraaide de werkelijkheid zo zeer, dat hij al snel niet meer serieus werd genomen door de mensen die een beetje opletten.

Met zo’n staat van dienst had Senor verzekeringen moeten gaan verkopen of meubels moeten gaan maken – wat dan ook, alles behalve adviseren over buitenlandse politiek. En toch is hij daar weer, nu als onderdeel van Romney’s team. Romney heeft trouwens veel van de mensen om zich heen verzameld die er in Irak zo’n zooitje van hebben gemaakt.

Let wel: dat is een vrije keuze van Romney; hij mag dan onder grote druk van de Tea Party staan om te laten zien dat hij goed rechts is als het gaat om binnenlandse zaken, maar ik geloof niet dat er veel Republikeinen zijn die het wat kan schelen of hij naar Dick Cheney’s team luistert met betrekking tot de buitenlandse politiek.

Ik begrijp trouwens heus wel waarom deze lui nog steeds in de politiek actief zijn; onderzoek toont aan dat mensen die echt incompetent zijn vaak veel zelfvertrouwen hebben, omdat ze te incompetent zijn om te begrijpen dat ze incompetent zijn. Maar wat zegt het over Romney dat hij vertrouwt op zulke mensen?