Spring naar de content

David Testo, eenzame voetbalhomo

Enkele weken geleden verscheen een fantastisch en buitengewoon uitvoerig artikel op de site SB Nation. Het portret beschreef het leven van David Testo, ex-voetbalprof en yogaleraar. Maar bovenal: homo. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

Wanneer David Testo aan het begin van het millennium een van de beste voetballers van zijn universiteit – de University of North Carolina –  is, leeft hij het leven van de jock uit de high school film: hij is gekend, populair zelfs en gaat uit met de mooiste cheerleaders. Wanneer hij een kwetsbare, verlegen jongen tegen het lijf loopt, aarzelt hij niet hem het meest populaire scheldwoord van dat moment toe te voegen.

Faggot.

Homo.

Testo’s leven is dan al jaren gebouwd op het drijfzand van de leugen.

Hoge hakken
Al op jonge leeftijd doet hij voor de spiegel zijn moeders hoge hakken aan. Stiekem, want in de streng doopsgezinde gemeente waar David opgroeit, wordt afwijkend gedrag niet getolereerd.

Zonder zijn jong gestorven vader ontdekt hij de sport alleen. Hij blinkt uit in honkbal, maar voetbalt liever; de honkbalwereld is hem te macho, te hard. In de puberteit komt zijn voetbaltalent werkelijk aan de oppervlakte. Hij is goed, hij is zelfs heel erg goed. Zijn moeder rijdt hem van hot naar her, op zoek naar voetballertjes van het niveau van haar zoon.

Met het succes komt de leugen. Dat hij homo is, weet hij intussen: het vriendschappelijke gevoel dat hij koestert voor zijn beste vriend is diep binnen in hem al getransformeerd naar een verborgen verliefdheid.

Geheime relatie
Met de verhuizing naar de universiteit komt David voor het eerst in contact met mensen die openlijk homo zijn. In een bar loopt hij Shane Landrum tegen het lijf. Shane is kort daarvoor als de gay uit de MTV-serie ‘The Real World’ plotseling wereldberoemd geworden.

David en Shane krijgen verkering, het is een verkering in het verborgene, een ondergrondse verhouding. Als in de door testosteron geregeerde voetbalwereld bekend wordt dat een van de grote Amerikaanse talenten homo is dan… Ja, wat dan eigenlijk?

Wanneer Shane bij David overnacht en er wordt op de deur van het appartement geklopt, dient de tv-ster zich in de badkamer te verstoppen.

De relatie raakt uit, David is weer alleen met zijn geheim. Zijn enige gezelschap is de drank, die in de daaropvolgende jaren een trouwe metgezel zal zijn.

In de kleedkamers waar hij in de jaren daarna verblijft, waarin hij zich omkleedt, doucht en vertrouwelijkheden uitwisselt, dient hij te zwijgen. Eigenlijk is er maar één onderwerp, maar één thema waar Testo’s teamgenoten zich al die jaren voor interesseren: seks.

Geen van hen zal David ooit vragen of hij misschien anders is.

Publiek geheim
Wanneer hij in Canada gaat spelen, verandert er veel in het leven van David Testo. Hij komt terecht in Vancouver en later in Montréal, steden met grote homogemeenschappen, steden ook waar zijn ware aard onmogelijk langer geheim kan blijven. In Vancouver neemt hij een paar ploegmaats in vertrouwen, bij Montréal is zijn geaardheid niet meer dan een publiek geheim. Het zijn de mooiste jaren in zijn voetballeven: ondanks dat hij in het openbaar nog altijd zwijgt over wie hij werkelijk is en zijn vriend bijvoorbeeld niet aanwezig kan zijn op door de club georganiseerde gelegenheden, ervaart hij iets wat op bevrijding lijkt, op geluk. In 2009 wordt David verkozen tot de beste voetballer van het seizoen van Montreal Impact.

Het is ook in deze periode dat hij de drank eraan geeft. Hij heeft de aangename beneveling niet langer nodig.

Na twee zwakke seizoenen besluit de club in 2011 echter zijn contract niet te verlengen. Op 12 oktober 2011 is David Testo geen voetballer meer.

Nauwelijks een maand later, op 10 november, geeft hij een lang interview aan Radio Canada, waarin hij zijn officiële coming out beleeft. Daarmee is hij de eerste mannelijke, Amerikaanse sporter uit een bekende sport die uit de kast komt.

In het voetbal zijn wereldwijd ongeveer 500.000 profs en semi-profs actief. Eén van hen is openlijk homoseksueel: Anton Hysen, een voetballer uit de Zweedse vierde klasse. Volgens Sepp Blatter is de homoman nu eenmaal minder atletisch.

Zolang er naar prehistorisch machismo geluisterd wordt, zijn de David Testo´s van vandaag veroordeeld tot de eenzaamheid van een gelogen leven.