Spring naar de content

Uit die verwarming! Zeker tot november.

Nederland verweekt in hoog tempo: de eerste nachtvorst moet nog komen, maar vanochtend zag ik de eerste fietsers en voetgangers al met handschoenen aan. Een enkeling droeg zelfs zo’n bivakmuts. En die vermaledijde Uggs domineren wederom het straatbeeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Toegegeven, het was frisjes vanochtend, en ook mijn kinderen klaagden over koude handen. Maar die handschoenen blijven voorlopig in de kast. Niet omdat ik zo’n beul van een vader ben, maar omdat ik hun enigszins fysiek wil harden waardoor hun weerstand verhoogt en ze beter bestand zijn tegen ziektes.

Wanneer nu al handschoenen en andere beschermende kleding aangaan, dan heb je het de rest van de herfst en de winter altijd koud. Is mijn ervaring tenminste. Kou is vervelend, maar zoals ik tegen de kinderen zeg: dan trap je je maar warm. En als het regent, trek je een regenjas aan en fiets je door in plaats van dat je meteen gaat schuilen.

De karaktervormende eigenschappen van afzien worden naar mijn idee buiten de wielersport maar zeer matig gewaardeerd en nog maar zelden aangesproken. Bij het minste of geringste spreekwoordelijke zuchtje tegenwind, zoekt de moderne mens dekking, vermijdt hij in elk geval iedere confrontatie.

Kinderen moeten leren hun grenzen te verleggen, maar dan moeten ze wel de kans krijgen die grenzen op te zoeken en eroverheen te gaan. Dat soort kinderen is meestal ook ondernemend, weet te incasseren en beschikt over doorzettingsvermogen. Stuk voor stuk eigenschappen waar ze wat aan kunnen hebben.

Thuis woedt nu de discussie wanneer de centrale verwarming aangaat. Om de hierboven beschreven karaktervormende redenen, streef ik ernaar om de thermostaat pas op 1 november aanstaande naar rechts te draaien. En als de mannetjes het ‘s ochtends in de woonkamer koud hebben, dan liggen er op de bank drie kashmir-dekens klaar waaronder ze lekker kunnen wegkruipen.

Mijn vrouw is nog niet zover, gebiedt de eerlijkheid te zeggen, maar ik verras haar binnenkort met zo’n mooie retro-skitrui uit Noorwegen.

Wellicht verdient mijn idee navolging, want als in heel Nederland pas op 1 november aanstaande de kachels aangaan, dan scheelt dat aanzienlijk in onze portemonnees, dan is dat goed voor het milieu en dan krijgen we het minder koud de komende tijd.

Misschien is het een aardig strijdpunt voor GroenLinks de komende tijd. ‘Tegen de Verweking van Nederland’; die slogan mogen Bram van Ojik en Jesse Klaver gratis gebruiken.