Spring naar de content

Dag roze sekswolk

Negen maanden plus heb je er niet over hoeven nadenken, en na zoiets ingrijpends als een bevalling staat je hoofd er zeker niet naar. Maar dan, bij de nacontrole, komt de onvermijdelijke vraag: ‘Heeft u al over anticonceptie nagedacht?’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Karen Geurtsen

Zwanger worden is fantastisch. Niet alleen omdat het best spannend is om te kijken of je samen met je partner een baby kunt maken, maar ook omdat je na jaren van condooms, discussies en stress over ongewenste zwangerschap eindelijk gedachteloos kunt vrijen.

Bermuda-driehoek
Met ontzettend veel genoegen liet ik na onze keuze voor het ouderschap mijn anticonceptiestrips in de prullenbak verdwijnen: zo, die had ik niet meer nodig. Voorlopig hoefde ik mijn lichaam even niet vol te stoppen met hormonen. Voorlopig kon ik van huis zonder erover na te hoeven denken of ik wel genoeg pillen bij me had. En voorlopig hoefde ik niet meer plat op mijn buik door de slaapkamer te schuiven omdat er weer zo’n onding (hoe klein kunnen ze ze maken?) uit de strip was gesprongen om te verdwijnen in de bermuda-driehoek onder mijn bed. Dat maakte het leven weer een stukje gemakkelijker.

Maar dat voorlopig is afgelopen nu de eerste baby klaar en af op de wereld is gezet. Als we niet gelijk het ‘risico’ willen lopen op een tweede moet ik er weer aan. Ik inderdaad, want – ik schreef er eerder al over voor het weekblad van HP/De Tijd – voor mannen is er nog steeds geen pil op de markt. Sterilisatie is te rigoureus en een condoom onhandig, sfeerverpestend en duur. En dan zijn de mogelijkheden voor mannen wel uitgeput.

Baby twee
Voor vrouwen daarentegen zijn er legio oplossingen. Waaronder het hormoonstaafje, het hormoonspiraaltje, de hormoonring, de hormoonpleister, de prikpil en de gewone pil. Maar wat nou als je je lichaam niet meer vol wilt stoppen met hormonen (het kan immers wel een jaar duren voordat je lichaam na de pil weer een beetje normaal functioneert) en wel de mogelijkheid van een tweede (of derde, of vierde) kind wil openhouden?

Een spiraaltje schijnt voor veel moeders een oplossing te zijn. Het is plaatselijk, je hoeft vijf jaar lang niet meer over geboortecontrole na te denken en geklooi met ringen, pillen en rubbers is van de baan. De plaatsing is wel nogal ingrijpend, en of je hoofd daarnaar staat zo vlak na een bevalling is maar de vraag.

Het allerliefst blijf je in de zwangerflow. Maar dat kan niet. Ook aan de roze sekswolk komt een einde.