Spring naar de content

Dit zijn de ministers van het droomkabinet

Volgende week presenteren VVD en PvdA een regeerakkoord, luiden de berichten. Dat is tamelijk snel en knap gedaan. Maar kunnen Rutte en Samsom nu ook eens een kabinet samenstellen zonder die voor de hand liggende kandidaten, die ouwe koppen? Wij willen meer frisse types die de allure uitstralen van een droomkabinet. Hierbij alvast wat suggesties.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Algemene Zaken
Premier wordt Mark Rutte, dat kan niet anders. Alle pleidooien, ook hier gedaan, voor een nieuwe man of vrouw op deze plaats, zijn illusoir. De PvdA zal ook geen moeite hebben met Rutte, want er moet tussen de VVD-aanvoerder en die van de PvdA de afgelopen zes weken iets moois zijn opgebloeid, anders doe je niet zo snel en ogenschijnlijk vlot zaken met elkaar.

 

Rick van der PloegFinanciën
De vice-premier is van PvdA-huize en is zoals gebruikelijk tevens minister van Financiën. Diederik Samsom houden we aan zijn belofte om in de Kamer te blijven, dus dan komen wij uit bij good old Rick van der Ploeg. Econoom van huis uit, politiek ervaren en de perfecte match voor Mark Rutte, want briljant en eeuwig jong.

 

 

Economische Zaken
Economische Zaken (VVD) is voor Jacqueline Zuidweg, zakenvrouw van het jaar 2012, die zich al een leven lang inzet voor het wel en wee van het midden- en kleinbedrijf, een belangrijk segment van de VVD-achterban.

 

 

 

Sociale Zaken
Sociale Zaken (PvdA) is voor Heleen Mees, de niet oncharmante econome en medeoprichtster van Women on Top, de club die ernaar streeft meer vrouwen door te laten stromen naar topposities in het bedrijfsleven. Kan een voorbeeldfunctie vervullen op deze post.
 

 

Justitie
Op Justitie (VVD) zullen ze Ivo Opstelten moeten gaan missen. Hoewel hij graag nog een keer zou willen, moeten we de man tegen zichzelf in bescherming nemen. Opstelten loopt tegen de zeventig en zijn veldwachter-achtige présence kan echt niet meer in deze tijd. Ook Fred Teeven vinden wij wat minder geschikt, laten we het vriendelijk uitdrukken. Nee, wij dachten meer aan Peter R. de Vries. Dat is geen grap, maar de oud-misdaadverslaggever is werkelijk zeer thuis in de wereld van criminaliteit, politie en recht. Koesterde in 2005 politieke aspiraties met zijn opgerichte Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang, maar dat kwam net even te vroeg.

Binnenlandse Zaken
Binnenlandse Zaken wordt van Hamit Karakus, de PvdA-wethouder in Rotterdam, die daar tevens projectwethouder is van Rotterdam-zuid. Voor deze functie is vaak Lodewijk Asscher genoemd, maar hij ontkent steeds interesse te hebben voor Den Haag. Daar zitten we verder niet mee, want Rotterdam heeft Karakus en misschien is de havenstad wel een stuk lastiger te besturen dan de hoofdstad.

 

Infrastructuur en milieu
Verkeer (PvdA) komt in handen van Merel van Vroonhoven, topvrouw van de Nederlandse Spoorwegen, die dit jaar is uitgeroepen tot Topvrouw van het Jaar. Met Van Vroonhoven aan het roer moet het openbaar vervoer in het dichtbevolkte Nederland een aantrekkelijk alternatief worden voor het nog steeds dichtslibbende wegennet.

 

 

Buitenlandse Zaken
Buitenlandse Zaken komt niet toe aan de stokoude Frans Timmermans of het jonkie Martijn van Dam, maar aan Mark Ruttes ‘eigen’ VVD-babe Jeanine Hennis. Wij zien haar al op bezoek bij de herkozen Obama of in het vliegtuig naast Hillary Clinton zitten. Miss Hennis wordt Neerlans visitekaartje. Ze is misschien nog wat onervaren in het buitenland, maar ze heeft een voordeel: slechter dan haar voorganger Uri Rosenthal kan ze het niet doen.

Ontwikkelingssamenwerking
Ontwikkelingssamenwerking (PvdA) wordt voor Sheila Sitalsing, columniste van de Volkskrant, die behalve een economische en politieke achtergrond beschikt over een nuchtere, originele, niet ongeestige kijk op heel veel zaken. Dat kan dit gereviseerde departement en oude PvdA-speeltje goed gebruiken.

Defensie
Defensie (VVD) wordt van Desiree Verweij, al wat ouder maar ook wijzer. Zij is hoogleraar militaire ethiek aan de Militaire Academie in Breda, en zal de moderne vredessoldaat nog meer besef moeten bijbrengen van do’s and dont’s in de oorlog, die in de toekomst gevoerd zal worden vanachter het toetsenbord, duizenden kilometers verwijderd van het daadwerkelijke slagveld.

Onderwijs
Ronald Plasterk komt niet terug op Onderwijs. Dat departement heeft een praktijkmens nodig, iemand uit het veld. Hier is ze, Trudy Koenen, lerares Nederlands aan het Montessori College in Amsterdam-West. Koenen is een no-nonsense type dat haar vmbo-leerlingen streng maar rechtvaardig aanpakt. Haar benoeming past in de oude Theo Thijssen-traditie van de PvdA om meer ‘praktijkmensen’ in de politiek te laten meedraaien.

VWS
Tredend in de voetsporen van Erica Terpstra zal oud-tennisser en VVD’er Richard Krajicek het departement van VWS gaan leiden. Als er één ambassadeur te vinden is die de mensen kan laten inzien dat een half uurtje bewegen per dag goed is voor lijf en geest, dan is zij het wel. Sport als way of life, dat wordt Krajiceks adagium en alle ambtenaren van VWS zullen het boven hun toetsenbordjes hangen.