Spring naar de content

Microsoft durft meer dan Apple

Dit wordt een belangrijke week voor Microsoft, Windows 8 wordt geïntroduceerd. Trouwe lezers weten dat ik, als kritiekloze Apple-adept een keiharde Windows-basher ben. Apple gebruik ik al ruim 30 jaar, mijn Apple II staat hier nog gewoon achter me. In die tijd bestond er niet zo iets als een grafische interface met een muis en een desktop, het was gewoon Apple-DOS en het zag er niet zo heel anders uit dan MS-DOS. Maar ook toen al was er het cultuurverschil tussen de ene en de andere gebruikersgroep.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Zelfs ik….
Heel lang was de keuze van Microsoft om zich uitsluitend met software bezig te houden en de hardware over te laten aan andere bedrijven waarmee dan werd samengewerkt, briljant. Het veroorzaakte het absolute marktleiderschap van niet het beste product. Wat je niet kent kun je niet missen en dat bleef zo tot Apple de muziekindustrie en de iPod gebruikte als opstapjes naar iPhone en iPad. Overigens: ik ken Windows ook goed genoeg, er waren omstandigheden waarin ik er mee moest werken.

Inmiddels speelt, in tijd gemeten, computergebruik zich in steeds grotere mate af op mobiele apparaten waarop de besturingssystemen van Apple (iOS) en Google (Android) dominant zijn. Die slag heeft Microsoft zo goed als volledig gemist, het is mobiel een zeer kleine speler. Nu mobiel de PC verdringt, loopt de onderneming gevaar.

Desktop van Windows 8
Windows 8 ziet er ongeveer net zo ADHD uit als Microsoft’s topman Steve Ballmer.

Windows 8 ziet er ongeveer net zo ADHD uit als Microsoft’s topman Steve Ballmer. Zijn uitspraak we bet the company on Windows 8 lijkt wel erg op wat hij in 2010 zei (we bet the company on the cloud) maar dit keer kan hij wel eens gelijk hebben, de groei van mobiel is enorm.

no guts, no glory
Microsoft doet met Windows 8 iets in de trant van no guts, no glory: Windows 8 ziet er mobiel hetzelfde uit als op de PC. Zover is Apple nog niet (eens) en de toekomst zal leren wie er gelijk heeft. Apple denkt dat mobiel gebruik een heel andere ervaring is dan werken op de PC, Microsoft wil daar vanaf nu geen onderscheid in maken.

Er zijn wereldwijd zo’n 16 miljoen Windowsgebruikers die Windows 8 in meerdere of mindere mate mochten voorproeven. De meningen zijn sterk verdeeld maar niet over één ding: dit vereist een enorme flexibiliteit van de gebruiker en een enorme wil om te veranderen, Windows 8 is drastisch anders in een wereld waarin veel gebruikers zelfs nog twee of drie Windows-versies achter lopen. Ook Apple heeft in het verleden op een punt gestaan de markt volledig te zullen missen, het bedrijf was veel kleiner dan Microsoft. Er waren dappere, allesbepalende keuzes nodig en die werden gemaakt. Met een enorm risico, er was geen tijd voor missers. Zover is Microsoft nu ook. En misschien nog wel verder. De kans is groot dat u, als lezer, Windows gebruikt. Dus is het nu aan u.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.