Spring naar de content

Wanneer maak ik kans op het claimen van een letselschadevergoeding?

Als je onlangs betrokken bent geweest bij een ongeval, is het mogelijk dat je letsel hebt opgelopen. Dit kan zowel hersenletsel als lichamelijk letsel zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Beide soorten letsel kunnen je dagelijks leven beïnvloeden. Bovendien kun je misschien niet meer de dingen doen die je leuk vindt. In sommige gevallen kan het zelfs moeilijk worden om werkzaamheden uit te voeren, met als gevolg dat je in financiële problemen terechtkomt. Je hebt echter mogelijk recht op een letselschadevergoeding als je het slachtoffer was van een ongeval.

Wat is letselschade?

Letselschade, of lichamelijk letsel, verwijst naar fysieke en psychische schade die is opgelopen door een gebeurtenis die veroorzaakt is door een ander. Deze schade kan bestaan uit materiële of immateriële schade. Voor beide vormen van letsel kan het slachtoffer een vergoeding aanvragen.

Wie is er aansprakelijk?

Een van de eerste stappen in een letselschadezaak betreft de aansprakelijkheid. Aansprakelijkheid bepaalt wie een compensatie moet betalen voor jouw schade. Wie er precies aansprakelijk is voor het letsel, is sterk afhankelijk van de situatie waarin je de schade hebt opgelopen. Bij een verkeersongeluk is de veroorzaker meestal aansprakelijk; bij een bedrijfsongeluk, wordt de schade doorgaans verhaald op het bedrijf.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Wanneer heb ik recht op een letselschadevergoeding?

Als je lichamelijk letsel oploopt bij een ongeval en een ander persoon is hiervoor verantwoordelijk, is de kans groot dat je recht hebt op een schadevergoeding. In bepaalde gevallen is het echter moeilijk om deze aansprakelijkheid te bewijzen. Verschillende factoren spelen een rol bij het bepalen of je al dan niet recht hebt op een letselschadevergoeding.

Zo moet je de volgende vragen bevestigend kunnen beantwoorden:

  • Is het ongeval nog niet verjaard?
  • Heb je serieus letsel overgehouden aan een ongeval?
  •  Heb je als gevolg van het ongeval te maken met materiële of immateriële schade? 
  •  Is de wederpartij aansprakelijk?

Als je bovenstaande vragen allemaal met ja kan beantwoorden, kun je waarschijnlijk aanspraak maken op een letselschadevergoeding. Doe eventueel ook de online letselschadetest om te kijken of het claimen van een schadevergoeding kans van slagen heeft.

Letselschade advocaat Utrecht

Kom je er niet goed uit en zoek je naar een letselschade advocaat in Utrecht? Een gekwalificeerde letselschade advocaat in Utrecht kan jou helpen om een eventuele vergoeding te claimen voor het letsel dat je hebt opgelopen door een ongeluk of bedrijfsongeval. Vaak zal een letselschade advocaat je helpen bij het verhalen van de schade op de aansprakelijke partij.