Spring naar de content

Huis in Parijs? St. Tropez? Sla nu toe!

Kort geleden werd in Frankrijk een wet aangenomen die een belasting heft van 75 procent over inkomens boven het miljoen. Nu hebben we in Nederland een flink aantal jaren geleden ook een hoogste schijf van 72 procent gehad. Maar dat was in de tijd dat álle rente die u betaalde – deed er niet toe over wat voor soort lening dan ook – aftrekbaar was. Ook groot onderhoud aan huizen was aftrekbaar, je moest wel een sukkel zijn als je daadwerkelijk die 72 procent betaalde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

In Frankrijk is het nu onontkoombaar en dat maakt dat nogal wat Fransen de uitgang zoeken, weg naar een land waar de regering nog een beetje goed bij zijn hoofd is. In hun ogen dan, dat begrijpt u wel, want ik zou het probleem graag onder ogen zien als ik 75 procent zou moeten betalen.

Zoals elke bedreiging is dit ook weer een kans. Bijvoorbeeld voor buitenlanders die nu hun kans zien om eindelijk tegen wat betere prijzen iets leuk te kopen in de van oudsher door rijkaards bezette gebieden in La Douce France. Het schijnt dat het aanbod in het topsegment dit jaar, aangejaagd door het vooruitzicht geplukt te worden, al met 25 procent is toegenomen en dat gaat onvermijdelijk een dempende invloed hebben op de prijzen.

De makelaars houden de moed er intussen nog wel gewoon in, ze zeggen dat het aanbod weliswaar groter is maar dat van een kopersmarkt nog lang geen sprake is. Sowieso blijft de kopersgroep een select gezelschap want je moet nog altijd wel miljoenen meebrengen. Maar dan krijg je ook wat. Wat dacht u van dit optrekje in Villa Montmorency in een van de betere wijken in Parijs? Voor 18 miljoen is het van u.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.

Onderwerpen