Spring naar de content

Laten we Lodewijk-Asscherbanen creëeren voor de ontslagen ouderen

Een krantenberichtje van een paar dagen geleden. ‘Van de 55-plussers met een werkloosheidsuitkering is ruim de helft binnen een jaar nog niet aan het werk. Dat blijkt uit het Kennisverslag van uitkeringsorgaan UWV. Bijna 30 procent raakt binnen het jaar wel weer aan de slag. Anderen verdwijnen uit het bestand doordat ze bijvoorbeeld overlijden of doordat hun uitkering afloopt.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Matt Dings

In feite lezen we hier de voorspelling dat de bijstand het de komende jaren erg druk gaat krijgen doordat er veel meer ouderen aan het loket zullen verschijnen.

Zoals bekend is het kabinet Rutte II van plan ontslagprocedures te vergemakkelijken en de rechten van werklozen te versoberen. We vliegen straks dus vlotter de laan uit en krijgen vervolgens korter een uitkering: nog maar maximaal één jaar. Dat ouderen na ontslag lastig aan nieuw werk komen, onderstrepen de UWV-cijfers. Ruim de helft is na een jaar nog steeds baanloos. Gedurende of aan het eind van dat jaar verliezen ze het recht op een WW-uitkering en mogen ze bij de bijstand aankloppen. Tenminste, als ze geen vermogen en/of eigen huis hebben, want anders moeten ze die reserve eerst aanspreken.

Houtrot
De coalitiepartijen VVD en PvdA verkopen deze veranderingen als verlichte moderniseringen. Alsof de verzorgingsstaat een vermolmd fenomeen uit de hoogtijdagen van de sociaaldemocratie is, waar het nodige houtrot uit gesneden moet worden. De realiteit is genuanceerder. Mensen raken na een langdurige loopbaan hun job kwijt, vallen met hun uitkering flink terug in inkomen, komen ondanks honderd sollicitaties vaak niet meer aan het werk en zakken dan snel terug naar een inkomensniveau waarop de Voedselbank en de Kringloopwinkel in zicht komen. Geen ‘houtrot’ maar een heleboel individuele drama’s.

Mogelijk is het ontslagrecht te star is en zijn de werkloosheidsuitkeringen te royaal. Maar aanpassingen die een nieuw, omvangrijk probleem oproepen, vormen ook geen adequate oplossing. Kom dan met maatwerk. Of creëer Lodewijk-Asscherbanen en Jetta-Klijnsmaprojecten waar de deskundigheid en ervaring van ouderen juist gewenst zijn, en voorkom daarmee dat de samenleving zich van een heleboel expertise beroofd ziet doordat ouderen in de marge raken. Anders wordt er hier gezwabberd en daar de kraan opengedraaid.

Minister Asscher van Sociale Zaken zei bij zijn aantreden dat het kabinet het optimisme wil terugbrengen in Nederland en dat hij zelf iedere dag gaat vechten voor verbeteringen in het leven van mensen. Daar kan het scheppen van een nieuwe groep armen niet bijhoren.

Onderwerpen