Wat u moet weten over Joseph Woodland, uitvinder van de streepjescode

Joseph wie? Niemand kent hem, maar toch is zijn uitvinding bij iedereen thuis te vinden. Norman Joseph Woodland, de man die de streepjescode ontwikkelde is op 91-jarige leeftijd overleden. Wat moeten we van hem onthouden?

Woodland dacht eerst dat het opslaan van productinformatie via een soort Morse code zou moeten gebeuren, met lijnen en punten. Hij tekende ze in het zand, was er niet tevreden over en veegde met zijn hand door het zand waardoor vier lijnen ontstonden. Toen viel het kwartje: “I said: ‘Golly! Now I have four lines, and they could be wide lines and narrow lines instead of dots and dashes”.

Woodland had de lijnen overigens liever in een ronde vorm geplaatst (zoals een bullseye), in plaats van de lijnen recht naast elkaar te zetten, zoals we ze nu kennen. Dat zou makkelijker te scannen zijn geweest, omdat er geen links-rechts oriëntatie nodig zou zijn.

Woodland ontving van George Bush sr. de National Medol of Technology en werd in 2011 nog geëerd met een plekje in de National Inventors Hall of Fame.

Ongedateerde foto van Norman Joseph Woodland die op 9 december in Edgewater, New Jersey overleed
Reageer op artikel:
Wat u moet weten over Joseph Woodland, uitvinder van de streepjescode
Sluiten