Spring naar de content
bron: matthias giesen

Het einde van het reisbureau?

Het aantal reisondernemingen is de afgelopen decennia sterk afgenomen, maar volgens kenners is de bodem bereikt. Er komen weer bureaus bij. ‘Mensen hebben geen zin om avondenlang uit te zoeken wat er in Vietnam te doen is.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rens Nijholt

“Daar, daar en daar zaten ze,” zegt Hisham El Shafei wijzend in de etalage van Farao’s Reizen in Den Haag. “In een straal van twee kilometer zaten er vijf. Holland International, Pastuur, Neckermann en nog een paar. Nu niet meer. Iedereen is weg.” In de afgelopen decennia verdwenen ze als telefooncellen uit het straatbeeld: reisbureauvestigingen. Waar je vroeger in de winkelstraten moest slalommen langs swingborden met tropische en winterse vakantiefoto’s,zijn ze tegenwoordig moeilijk te vinden. 

Volgens cijfers van de belangenclub Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) telde Nederland in 1995 er zo’n 2500. Vijftien jaar later lag dat aantal rond de 1300. Vandaag de dag zijn er nog krap 500 vestigingen over. De opkomst van het internet is grotendeels verantwoordelijk voor deze kaalslag in het reisbureaulandschap. Is zo’n vestiging nog levensvatbaar? 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap